Skip to content

Vandaag om 21:00 uur speelt Ajax uit tegen APOEL Nicosia in de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Wie is die tegenstander van Ajax vanavond en zijn de wat kunnen we verwachten?

Een warm avondje wordt het sowieso, want ook zo laat op de avond tikt de thermometer in Cyprus nog bijna de 30 graden aan.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Weer geen Champions League voor APOEL?

Eerst een korte kennismaking met APOEL. De club sloot de reguliere fase van de Cypriotische competitie af als koploper met 49 punten uit 22 speelronden. In de play offs voor het kampioenschap vergaarde AEK echter meer punten. In de twee vorige Europese voorronden was APOEL te sterk voor Sutjeska en Qarabag.

In 2017 bereikte APOEL Nicosia voor het laatst de groepsfase van de Champions League. De club droop af met twee punten. In 2014 was APOEL in de groepsfase ingedeeld bij Ajax; het werd 1-1 en 0-4 in Amsterdams voordeel.

Oud Eredivisiespelers

Gelouterde spelers zijn Giorgos Merkis en Georgios Efrem, beide met dik 40 interlands voor Cyprus achter hun naam. Ook treffen we oude bekende Reza Ghoochannejhad aan: de Iraniër speelde van 2016 tot 2018 voor sc Heerenveen. Vorig jaar werd hij uitgeleend aan Sydney. En de keeper van APOEL speelde nog langer in de Nederlandse competitie: Boy Waterman stond voor AZ, Heerenveen en PSV onder de lat. Uros Matic was middenvelder bij NAC en Andre Vildigal wordt geleend van Fortuna Sittard.

Nieuwe spelers Ajax en APOEL

Deze zomer is er het een en ander veranderd bij APOEL Nicosia. Trainer Thomas Doll is pas twee weken in dienst en van de verwachte basiself in de heenwedstrijd zijn er vijf namen nieuw bij de club. Bij Ajax is het niet anders: in de met 1-4 gewonnen competitiewedstrijd tegen NAC stonden er ook vijf nieuwelingen aan de aftrap.

Niet gegroepeerd verdedigen

Doll houdt vast aan de speelwijze van zijn voorganger en verrassend genoeg behelst dat niet gegroepeerd verdedigen vlakbij de eigen doelman. Uit een analyse van VI blijkt dat de Cyprioten hoog pressen, waarbij de centrale middenvelders en de vleugelverdedigers agressief naar voren stappen als ze een kansje ruiken om fouten af te dwingen of te benutten.

APOEL – Ajax Champions League voorspelling

Zoals zo vaak in het moderne voetbal zal het gaan om de omschakelmomenten: de snelheid waarmee een ploeg bij balverlies zichzelf in de juiste defensieve formatie weet te persen. Daarin zullen beide teams wat onwennig zijn door de prilheid van het seizoen en de vele personele mutaties. Ajax heeft daarbij het voordeel dat het al drie binnenlandse duels speelde en APOEL nog geen enkele.

Wedden? APOEL noteert 6.40 voor de winst, gelijkspel 4.40 en winst Ajax 1.44. We verwachten minstens drie goals @1.61.

Back To Top