Skip to content

De Eredivisie play-offs voor promotie en degradatie plus die voor Europees voetbal hebben twee winnaars opgeleverd. Excelsior gaat vanuit de Eerste Divisie naar de Eredivisie en AZ Alkmaar greep het ticket voor de voorronde van de Conference League.

Winnaars finale play offs 2022: AZ en Excelsior

Zondag werden de returns van de finales van beide play-offs gespeeld. Het werden boeiende duels. AZ Alkmaar walste over Vitesse heen: 6-1. Dat was meer dan voldoende om de nederlaag met 2-1 van de heenwedstrijd weg te poetsen. Het was binnen dertien minuten al 2-0 en in de rust 3-0, nadat Dani de Wit de bal onbekommerd binnen kon lopen.

Vitesse overlopen door AZ

Vitesse-trainer Thomas Letsch had vooraf nog dingen gezegd als “het maakt niet uit hoe we spelen, als we maar winnen”, maar had misschien toch iets meer instructies moeten even over hoe de Gelderlanders moesten spelen. In de pauze wisselde hij driemaal. Riechedly Bazoer en Loïs Openda hadden kansen om de 3-1 te maken. Na de tweede goal van Tijjani Reijnders, die ook de 2-0 maakte met een zwabberbal, was het over en klaar in Alkmaar.

Voetbal voorspellen?

ADO Den Haag – Excelsior

AZ speelde op een nuttig moment misschien wel de beste match van het seizoen. Het leek ADO te inspireren dat ook te doen. Na de 1-1 van de heenwedstrijd zat de Haagse ploeg bij de return na 47 minuten op rozen: 3-0 in het eigen Cars Jeans Stadion. De fans maakten zich op voor een feestje, voetbal weddenschappen leken gewonnen en Excelsior leek dood en begraven.

Magistrale comeback Excelsior

Een rode prent voor ADO-speler Tyrese Asante in de 69e minuut luidde een ommekeer in. Van de 78e tot de 93e minuut werkten de Rotterdammers aan een magistrale comeback: 3-3. In de verlenging kwam ADO op 4-3 (97’), maar alweer had Excelsior een laat antwoord: de gelijkmaker kwam in de 108e minuut.

Strafschoppenreeks eindigt in 7-8

De strafschoppenreeks moest uitkomst bieden. En alweer duurde het lang: pas na 18 penalty’s (8-7) gaf ADO Den Haag zich gewonnen. Na drie seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie keert Excelsior, de nummer zes van de Eerste Divisie, weer terug op het hoogste niveau! De voetbal bookmakers verwachten echter niet veel van de Rotterdammers; ze staan helemaal onderaan de lijst met titelfavorieten.

Het was daarna erg onrustig in het stadion, tot de ME kwam om veldbestormers die vuurwerk en stoelen gooiden weg te jagen. Excelsior was toen al in de kleedkamer aan het feesten.

Back To Top