Ga naar hoofdinhoud

Er zijn bij bookmakers heel wat verschillende soorten voetbal weddenschappen beschikbaar, maar wat houden die precies in?

Op deze pagina een uitleg van voetbalweddenschappen die het meest voorkomen en die je bij het wedden op Eredivisie, het WK voetbal en andere voetbalwedstrijden vast zult gaan gebruiken.

De soorten voetbal weddenschappen

Vaak zul je misschien gewoon de winnaar van een wedstrijd willen voorspellen. Maar er is meer mogelijk met gokken op Eredivisie, veel meer!

Bij gerenommeerde bookmakers als bijvoorbeeld Bet365 en Unibet.nl vind je een enorm uitgebreid assortiment voetbal weddenschappen. Dat gaat van de klassieke 1 X 2 weddenschappen, waarbij je gokt op het eindresultaat, tot Over/Unders en Asian Handicaps. Elke soort weddenschap heeft zijn eigen kenmerken. Daarnaast kun je bij de bookies natuurlijk doelpuntenmakers voorspellen, exacte uitslagen, welk team welke helft wint etc.

De soorten voetbal weddenschappen die we je op deze pagina gaan uitleggen zijn onder meer:

 • Combi weddenschappen en Bet Builders
 • Over – Under
 • Beide Teams Scoren
 • Dubbele kans
 • Handicaps
 • Systeemweddenschappen
#ad

UNIBET /
€40 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Voetbal weddenschappen: de winnaar voorspellen

Toen je voetbalweddenschappen alleen nog via een formuliertje kon plaatsen, gokte je op de winnaar door dat aan te geven met 1 (thuisteam wint), X (gelijkspel) of 2 (uitteam wint). Met online wedden op voetbal gaat dat tegenwoordig wat simpeler, maar het inzetten op de uiteindelijke winnaar wordt nog steeds wel als de 1X2 weddenschap aangeduid.

1 X 2

De winnaar voorspellen kan bij alle bookmakers. Het is de simpelste voetbalweddenschap die er is. Zoek op de site van je bookie de wedstrijd waarop je wilt inzetten en je zult de daar de quoteringen voor winst van het thuisteam, het uitteam en gelijkspel zien staan. Hoe lager die quotering, hoe groter de kans van slagen. En hoe hoger de odds, hoe onwaarschijnlijker het is dat die ploeg gaat winnen. Althans, volgens de bookmaker…

Onderzoek eens wat achtergronden van beide teams: zijn er spelers geblesseerd, hoe staat het met de verdediging en hoe is de sfeer in een team? Dit soort factoren kunnen allemaal van invloed zijn op het spel en voor een onverwachte uitslag zorgen.

Deze weddenschap kent minder risico’s dan bijvoorbeeld combinatieweddenschappen waarbij al je voorspellingen juist moeten zijn om te winnen. Later daarover meer.

Dubbele kans

Een variatie op het bovenstaande is de dubbele kans weddenschap. Wil je gokken op winst van het thuisteam, maar ben je er niet helemaal gerust op? Je kan dan bijvoorbeeld inzetten op 1X. Dat houdt in dat je wedt op winst van het thuisteam of gelijkspel. De odds zijn natuurlijk dan wat lager omdat je twee kansen hebt om de voetbalweddenschap te winnen en je dus minder risico loopt om de weddenschap te verliezen.

 • 1X: winst thuisteam of gelijk
 • X2: winst uitteam of gelijk
 • 12: winst thuis- of uitteam

Double Chance voor minder risico

Dit wedtype kan uitkomst bieden als je denkt dat een ploeg gaat stunten. Maar vind je het riskant om vol in te zetten op een niet-favoriet? Met een dubbele kans weddenschap verlaag je dat risico. De odd zal zoals gezegd lager zijn, maar toch nog aantrekkelijk genoeg als het gaat om een echte underdog.

Ook bij twee gelijkwaardige ploegen is de Double Chance weddenschap interessant. Is het in zo’n geval lastig om een winnaar te voorspellen, ga dan bijvoorbeeld voor de 12 of 1X als je denkt dat de twaalfde man op de tribune zit.

Voetbal weddenschappen combineren

Wist je dat je bij Unibet.nl ook voetbal weddenschappen kan combineren? Wil je dit weekend bijvoorbeeld gokken op wedstrijden van Ajax, FC Utrecht en FC Groningen maar zijn de odds te laag naar je zin om een single te spelen, dan heb je de mogelijkheid ze op je wedcoupon samen te voegen. Alle noteringen worden met elkaar vermenigvuldigd en zodoende ontstaat er een nieuwe, hogere quotering. Vermenigvuldig je bijvoorbeeld 1.33 met 1.57 en 1.40, dan kom je op 2.92.

Met lage inzet hoog bedrag winnen

Combinatieweddenschappen komen dus vooral van pas als de quoteringen laag zijn. Maar let wel op: je gaat uiteindelijk 1 weddenschap aan en geen drie weddenschappen. Alle voorspellingen die je in een combi doet moeten goed zijn om de bet te winnen. Het voordeel is dat je met een lage inzet een hoog bedrag kan winnen.

Combi’s

Je kan verschillende soorten voetbal weddenschappen combineren. Zo kun je bijvoorbeeld winst van een bepaalde ploeg voorspellen en dat combineren met een voorspelling op goals in een andere wedstrijd. Wil je bets combineren binnen één en dezelfde wedstrijd, dan doe je dat met een Bet Builder. We komen daar zo op.

Match combo’s / pre-packs

Combinatieweddenschappen worden ook wel aangeduid als accumulators, of acca’s. Daar is sprake van als je vier of meer weddenschappen combineert. Binnen eenzelfde wedstrijd zijn er overigens ook vaak zogenaamde match combo’s mogelijk (bij Unibet vind je ze onder de pre-packs). Dat is iets anders dan een combinatieweddenschap of een Bet Builder. De voetbal bookmakers stellen zelf combo’s samen (bijvoorbeeld ‘ploeg A wint en speler X scoort’) en bepalen daarvoor de quotering.

Voetbal voorspellen?

Bet Builders

Met combi bets voeg je voorspellingen uit afzonderlijke wedstrijden samen. Wil je binnen één bepaald duel weddenschappen combineren dan doe je dat met een zogenaamde Bet Builder (of welke naam de verschillende bookmakers daaraan geven).

Elke bookmaker bepaalt zelf welke voetbal weddenschappen je in een Bet Builder kan stapelen, maar meestal zijn de opties ruim voldoende. Denk aan goalscorers, resultaat, dubbele kans, schoten op doel, beide teams scoren, winstmarges en nog veel meer.

Bij Bet Builders worden eveneens de noteringen met elkaar vermenigvuldigd en dat kan tot hele mooie odds leiden. Onthoud ook hier: er hoeft maar 1 voorspelling verkeerd te zijn en je hele weddenschap is naar de haaien…

Systeemweddenschappen

Ook deze voetbal weddenschap bestaat uit meerdere voorspellingen – een syteem weddenschap is echter pas mogelijk vanaf 3 selecties.

Lucky 31, Trixie, Fourfolds…

Er zijn heel wat soorten systeemweddenschappen (Yankee, Trixie, Patent, Lucky 63, Super Heinz, 4-folds, 5-folds, 2/3 syteem, 2/4 syteem etc.) waarbij de beschikbare systemen afhankelijk zijn van het van aantal tips dat je hebt geselecteerd. We gaan er hier maar kort op in omdat dit wedtype wel heel specifiek is.

Waar het op neerkomt is dat je je selecties in een bepaald systeem kan plaatsen. Binnen het systeem van je keuze worden dan door de computer van de bookmaker alle mogelijke combinaties gemaakt waarop je apart moet inzetten.

Voorbeeld

Een voorbeeld: je voorspelt dat Feyenoord, AZ, Fortuna en sc Heerenveen dit weekend gaan winnen en je gaat voor een 2/4 systeemweddenschap. Er zijn dan zes combi’s mogelijk, namelijk:

 1. Feyenoord en AZ winnen
 2. Feyenoord en Fortuna winnen
 3. Feyenoord en Heerenveen winnen
 4. AZ en Fortuna winnen
 5. AZ en Heerenveen winnen
 6. Fortuna en Heerenveen winnen

Verlies je een bepaalde weddenschap binnen die systeem bet, dan is er maar een deel van je weddenschap verloren en maak je toch nog steeds wat winst. Google maar eens op ‘systeemweddenschap’ voor meer informatie over deze boeiende wedoptie.

Beide Teams Scoren

De BTS is een van de voetbal weddenschappen die wat makkelijker te begrijpen zijn, de naam zegt het al: gaan beide teams scoren, ja of nee?

Een voordeel is dat je geen winnaar hoeft aan te wijzen en dat je de weddenschap al vroeg in de wedstrijd gewonnen kan hebben. Aan de andere kant kan een Beide Teams Scoren weddenschap tot het laatste moment spannend blijven; ook al staat het na 85 minuten op 4-0, een goal van de ploeg die achterstaat kan op het laatste moment altijd nog vallen!

De voorspelling Beide Teams Scoren ‘nee’ is riskanter dan beide teams scoren ‘ja’. Er zijn immers veel minder uitslagen waarmee je je weddenschap wint (alleen bij 0-0 of winst van een ploeg die de nul heeft weten te houden).

Tips

Tip: check voor deze weddenschap eens de opstellingen, recente resultaten en voor- en tegengoals. En: speelt een ploeg die veel scoort maar zelf een zwakke verdediging heeft tegen een aanvallend team? Dat lijkt een mooi duel voor een BTS weddenschap!

Ook interessant is het als er een topteam tegen een zwakke ploeg speelt die thuis toch wel vaak scoort.

#ad

UNIBET /
€40 AAN FREEBETS BIJ €10 INZET!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ | Om gebruik te maken van de welkomstbonus moet je 24 jaar of ouder zijn.

Meer dan / Minder dan voetbal weddenschappen

Wil je gokken op goals, kaarten, doelpunten, schoten op doel etc? Dan kom je bij de bookmakers uit op de Over/Under weddenschappen. Met halve getallen (om misverstanden te voorkomen) worden er suggesties gedaan.

Een van de voetbal weddenschappen waarop veel wordt ingezet is de ‘Meer dan 2,5 goals’. Ga je zo’n weddenschap aan dan voorspel je dus dat er minimaal 3 keer gescoord wordt in de wedstrijd, ongeacht door welk team.

Je kan uiteraard ook inzetten op minder dan 2,5 goals (dus maximaal twee treffers) of op andere lijnen.

Hogere odds

Het voordeel van deze weddenschap is dat je een hogere notering krijgt dan wanneer je inzet op de favoriet in een wedstrijd, dat er maar twee uitkomsten zijn (en je dus meer kans hebt om te winnen) en dat de drang om te scoren hoog is als het 2-0 staat of 1-0 voor de underdog en de favoriet er dus nog twee moet maken om te winnen.

Tip

Tip: kies wedstrijden uit waarbij de favoriete ploeg thuis speelt en dan het liefst tegen teams die over het algemeen altijd wel goed scoren of moeite hebben met het houden van de nul. En: kan geen van beide teams het zich veroorloven te verliezen? De nadruk zal dan liggen op de verdediging en er zullen waarschijnlijk niet veel doelpunten vallen – inzetten op minder dan 2,5 is dan wellicht interessant.

Voetbal weddenschappen met handicap

Tot slot de handicap bets. Aan het begin van dit artikel zeiden we dat combinatieweddenschappen prima zijn om een betere odd te krijgen, maar ook de 3 Way Handicap weddenschap kan hierbij nuttig zijn.

Denkbeeldige voorsprong

Bij een handicap weddenschap geef je een bepaald team een denkbeeldige voorsprong of achterstand en dat betekent een betere quotering. Stel dat PSV in de beker tegen een amateurclub speelt en de quotering slechts 1,15 is dan zou je ze een handicap van -2 mee kunnen geven, de odd gaat dan al gauw richting de 2.50.

Die -2 handicap houdt in dat je PSV een virtuele achterstand van 2 goals aan het begin van de wedstrijd meegeeft. Winnen ze desondanks toch, dan heb jij de weddenschap gewonnen. Andersom kan ook: je kan de underdog ook een denkbeeldige voorsprong meegeven voor een betere quotering.

Asian Handicaps

Hierboven bespraken we de zogenaamde Europese handicap. Er bestaat ook zoiets als Asian Handicaps. Bij Asian Handicaps gaat het over het totaal aantal goals dat in een wedstrijd wordt gescoord en sluit je de mogelijkheid van gelijkspel uit. Je hebt meer opties dan bij de meer/minder weddenschappen omdat je ook kan inzetten op halve en kwart goals. Daarmee beperk je het risico en kun je weddenschappen gedeeltelijk winnen en/of verliezen.

Wanneer je inzet bij de wedstrijd Ajax – Feyenoord bij een handicap 0-1 wint Ajax als er met minimaal twee goals verschil gewonnen wordt. Bij een zege met 1 goal verschil wordt dit een gelijkspel, bij alle andere uitkomsten wint Feyenoord.

Populaire wedtypes voetbal

Dit waren zo’n beetje de meest populaire soorten wedtypes. Bezoek je de site van een bookmaker dan kun je ook altijd daar informatie vinden over de verschillende soorten voetbal weddenschappen. Zo heeft bijvoorbeeld bookmaker Unibet een prima handleiding voor Asian Handicaps.

Live voetbal weddenschappen

Nu we niet meer met toto formuliertjes zitten te knoeien, maar online voetbal weddenschappen kunnen plaatsen, is er ook de mogelijkheid om gedurende de wedstrijd in te zetten. Ofwel: live wedden. Door de gebeurtenissen op het veld veranderen de noteringen continu en dat maakt wedden op voetbal wel heel spannend. Een aantal bookmakers (waaronder Unibet en Bet365.nl) voorziet zijn klanten in gratis live streams. Zo kun je live kijken en live inzetten op het juiste moment.

#ad
Bet365
Nieuwe klanten
Tot wel €100 in wedkredieten

Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. quoteringen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, Loketkansspel.nl – Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen.
Back To Top