Skip to content

Ajax – Feyenoord | Het is zondag om 16:45 uur tijd voor iets wat we in heel het vorige jaar moesten missen: de Klassieker! Door de coronacrisis kwam het er vorig jaar niet van; de vorige editie dateert van oktober 2019, toen de 4-0 zege van Ajax het vertrek van trainer Jaap Stam inluidde.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Ajax – Feyenoord statistieken

De Amsterdammers wonnen vijf van de vorige zes ontmoetingen, de enige zege van Feyenoord in de Klassieker was die onverwachte 6-2 in het succesjaar van Ajax, dat toen op weg was naar de halve finale van de Champions League. Het doelsaldo van de laatste zes krachtmetingen is 18-7 (in drie van die wedstrijden maakte Feyenoord geen goal. Thuis heeft Ajax vijf van de vorige zes Rotterdamse bezoekjes winnend afgesloten (eenmaal gelijk, saldo 13-2).

Goals per wedstrijd

Er is het een en ander op te merken aan Feyenoord, maar ondertussen hebben Dick Advocaat en zijn mannen maar een van de dertig laatste competitiewedstrijden verloren. Ook heeft Feyenoord in vijf van de vorige zes eredivisieduels geen tegentreffer gekregen. De Rotterdammers scoren gemiddeld tweemaal per match, aanzienlijk minder dan de 3,6 van Ajax, maar kan toch vertrouwen dat er altijd wel eentje valt. Tweemaal lukte dat niet en tien keer werden er minstens twee treffers gemaakt. Ajax scoorde eenmaal niet en maakte tienmaal minstens twee goal.

Expected goals Ajax – Feyenoord

Ajax en Feyenoord hebben zeven keer een clean sheet mee naar huis genomen en kregen nog nooit meer dan twee tegentreffers om de oren. Maar nu houden de overeenkomsten op – hoe verrassend gelijkwaardig deze cijfers ook zijn, Ajax laat wel veel betere cijfers zien qua expected goals* voor en tegen. De Amsterdammers hebben een expected doelsaldo van 51-11 (+40), de Rotterdammers 37-14 (+22).

Met het hoofd bij Klassieker

Leroy Fer erkent dat de Feyenoord-spelersgroep in de pot tegen PEC Zwolle (1-0) al met het hoofd bij de Klassieker Ajax – Feyenoord zat. “De vorige wedstrijden stonden we heel ver achter op Ajax, nu gaan we er wat dat betreft heel anders in. Ajax is een sterke ploeg, maar we staan niet voor niets zo dicht op ze”, aldus de middenvelder. “Maar zondag, dan gaat iedereen wel hoor”, voegt Advocaat daar aan toe.

Wedden op voetbal Ajax – Feyenoord | Ajax staat genoteerd op 1.42, gelijk op 5.10 en winst Feyenoord noteert 6.50. Een waarschijnlijk scenario is dat Ajax bij rust voor staat en vechtmachine Feyenoord toch een puntje meeneemt. Halft time – Full time Ajax/Draw noteert bij Toto 16.00.

*Expected Goals (XG) | Een statistische maatstaf voor het verwachte aantal goals van een team of speler. Door het verzamelen van heel veel data omtrent schoten (door statistiekbureaus als Opta), kan worden berekend hoeveel doelpunten je kan verwachten van een specifieke doelpoging. XG berekent de kwaliteit van een schot. Dit wordt gebaseerd op zaken zoals het type assist, de hoek van het schot, afstand tot het doel en nog veel meer variabelen.

Back To Top