Klassiekers Eredivisie 2018/2019

Klassiekers Ajax en Feyenoord. Wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax zijn altijd beladen, maar waarom eigenlijk? Waar komt de strijd tussen Rotterdam en Amsterdam vandaan? Een terugblik.

Verderop: de laatste 10 uitslagen Ajax – Feyenoord en Feyenoord – Ajax

Amsterdam en Rotterdam. Twee grote steden met veel overeenkomsten, maar vooral veel verschillen. Zo stond Rotterdam in het verleden vooral bekend als stad van de arbeiders, met een eenzijdige economie waarin alles werd ingezet op de industrie. Het meer bureaucratische Amsterdam werd na de Tweede Wereldoorlog economisch voorbijgestreefd door de Zuid-Hollandse stad, waardoor de rivaliserende toon was gezet. Amsterdam werd namelijk gezien als culturele hoofdstad, maar Rotterdam had ook op dat gebied ambities.

Speelschema Klassiekers 2018/2019
zondag, 23 sep 2018
16:45PSV3-0Ajax
zondag, 28 okt 2018
14:30Ajax3-0Feyenoord
zondag, 2 dec 2018
14:30Feyenoord2-1PSV
zondag, 27 jan 2019
14:30Feyenoord..-..Ajax
zondag, 24 feb 2019
14:30PSV..-..Feyenoord
zondag, 31 mrt 2019
16:45Ajax..-..PSV

‘De Margarine Eerste klasse’

De eerste vorm van rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax ontstond in het jaar 1917. De Amsterdammers stonden destijds bekend als eliteclub, terwijl het een niveau lager acterende Feyenoord een typisch voorbeeld van een arbeidsvereniging was. In dat jaar speelde Ajax in de Eerste klasse, wat op dat moment het hoogste voetbalniveau in Nederland was. Onder druk van de lagere teams werd er een Eerste klasse B opgericht, waarvan de kampioen mocht meestrijden om het landskampioenschap. De eliteclubs namen de Eerste klasse B niet al te serieus en onderstreepten dat met de bijnaam ‘Margarine Eerste klasse’. Hoewel Feyenoord en Ajax in dat jaar nog niet tegen elkaar speelden, was de tegenstrijdigheid een feit.

Vier jaar later, in 1921, promoveerde Feyenoord naar de Eerste klasse en zag De Klassieker het levenslicht. Op 9 oktober van dat jaar kruisten de ploegen voor het eerst de degens. In Rotterdam zorgde de eerste ontmoeting al meteen voor veel ophef. De wedstrijd eindigde in eerste instantie voor een 2-3 overwinning voor Ajax, maar nadat Feyenoord protest aantekende werd de eindstand op 2-2 bepaald. Als promovendus eindigden de Rotterdammers dat seizoen op de tweede plaats achter kampioen Blauw-Wit, met een punt voorsprong op eliteclub Ajax. Dat zat de Amsterdammers natuurlijk niet lekker.

Vijandige sfeer tussen supporters Ajax en Feyenoord

Feyenoord Ajax klassieker vi imagesKijkend naar de statistieken is het opvallend te noemen dat Feyenoord de laatste seizoenen zelden meer weet te winnen van Ajax. Hoewel de Feyenoord-supporters vaak voor een vijandige sfeer kunnen zorgen in De Kuip, blijkt deze vaak niet intimiderend genoeg om de Ajacieden van hun stuk te brengen. De Amsterdammers speelden vorig seizoen 1-1 gelijk in de Kuip en verloren in de laatste negen jaar slechts tweemaal van de eeuwige aartsrivaal. Ook in de Amsterdam ArenA heeft Feyenoord normaal gesproken weinig te zoeken. De hoofdstedelingen verloren in het seizoen 2005/06 voor het laatst. Statistieken waar de Rotterdammers van gruwelen, want een overwinning op Ajax zorgt ervoor dat het verdere verloop van het seizoen net iets minder belangrijk is.

Legendarische overwinningen

In de daaropvolgende jaren bleven wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax beladen. De eerste keer keer dat de club uit Rotterdam een overwinning op de aartsrivaal kon vieren was in het seizoen 1925/26. In De Kuip werd Ajax met 2-0 verslagen. De eerste keer dat er in onderlinge duels een grote uitslag werd neergezet door een van de ploegen was in 1931, toen Feyenoord met liefst 5-2 aan het langste eind trok. Ajax revancheerde zich drie jaar later in eigen huis, toen de Rotterdammers met 7-1 aan de kant werden gezet. De grootste overwinning van Feyenoord dateert van 1964. De hoofdstedelingen werden destijds met 9-4 aan de kant gezet. Het grootste Amsterdamse succes was in 1983. In het Olympisch Stadion werd het Feyenoord van Johan Cruijff, dat later kampioen zou worden, met 8-2 verslagen. Marco van Basten scoorde tijdens dat duel liefst drie keer.

Ook tussen de spelers van beide clubs heerste er een bepaalde rivaliteit, maar dat weerhield Henk Groot er in 1965 niet van om als eerste speler de pikante overstap van Ajax naar Feyenoord te maken. De toenmalige spits werd door de Rotterdammers voor 250.000 gulden overgenomen. Niet veel later werd Groot voor een destijds fors bedrag van 400.000 gulden weer teruggekocht, waarmee hij ook gelijk de eerste Feyenoorder was die de overstap maakte naar Ajax. De eerste doelman die werd getransfereerd was Eddy Pieters Graafland. De doelman verruilde Rotterdam in 1958 voor een avontuur in de hoofdstad. Vervolgens waagden er nog talloze spelers de overstap naar de aartsrivaal.

Johan Cruijff verbijstert Ajax-supporters

Johan Cruijff vi imagesJan Everse en Arnold Scholten verruilden Feyenoord voor Ajax, terwijl onder meer Theo van Duijvenbode, René Notten, John van Loen, Angelos Charisteas en Ronald Graafland de omgekeerde weg bewandelde. De meest opzienbarende transfer was natuurlijk die van Johan Cruijff. De legendarische nummer veertien raakte in 1983 in conflict met Ajax-voorzitter Ton Harmsen, die vond dat Cruijff te oud was geworden en daarom weigerde diens salaris van anderhalf miljoen gulden uit te betalen. Gedreven door wraakgevoelens verbijsterde de wereldvoetballer alle Amsterdamse fans door over te stappen naar Feyenoord.

Hoewel de Rotterdamse supporters in eerste instantie niet blij waren met de komst van het Ajax-icoon, veroverde de aanvaller al snel de harten door zijn meerwaarde te bewijzen op het voetbalveld. Onder aanvoering van Cruijff grijpt Feyenoord zowel de landstitel als KNVB Beker. Wat die prestatie extra bijzonder maakt, is het feit dat de voetballer uit Betondorp op dat moment 37 jaar is, wat oud is voor een profvoetballer. Aan het einde van het seizoen kondigt Cruijff zijn definitieve afscheid aan.

Ook anno 2017 zijn er nog voetballers die van aartsrivaal verwisselen. Het recentste voorbeeld is Kenneth Vermeer. De doelman is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax, maar verloor in het seizoen 2013/14 zijn basisplaats aan Jasper Cillessen. Omdat de Amsterdamse club de sluitpost een mooie transfer gunde, was de clubleiding bereid om mee te werken aan een vertrek. Wanneer Winnie Haatrecht, de zaakwaarnemer van Vermeer, aan directeur Marc Overmars vroeg hoeveel Nederlandse clubs precies moeten betalen voor de doelman, noemt deze een bedrag. Daarbij zou Overmars echter niet geweten hebben dat aartsrivaal Feyenoord Vermeer wilde hebben. De Rotterdammers voldeden vervolgens aan de vraagprijs van Overmars en haalde de sluitpost definitief binnen. Ajax-trainer Frank de Boer zou niet veel later melden dat hij zich ‘genaaid’ voelt door Vermeer.

Laatste tien klassiekers Feyenoord – Ajax
22 okt 2017
Feyenoord1-4Ajax
23 okt 2016
Feyenoord1-1Ajax
9 nov 2015
Feyenoord1-1Ajax
28 okt 2015
Feyenoord1-0Ajax
21 sep 2014
Feyenoord0-1Ajax
2 maa 2014
Feyenoord1-2Ajax
28 okt 2012
Feyenoord2-2Ajax
29 jan 2012
Feyenoord4-2Ajax
19 sep 2010
Feyenoord1-2Ajax
6 mei 2010
Feyenoord1-4Ajax
Laatste tien klassiekers Ajax - Feyenoord
28 okt 2018
Ajax3-0Feyenoord
21 jan 2018
Ajax2-0Feyenoord
2 apr 2017
Ajax2-1Feyenoord
7 feb 2016
Ajax2-1Feyenoord
25 jan 2015
Ajax0-0Feyenoord
22 jan 2014
Ajax3-1Feyenoord
18 aug 2013
Ajax2-1Feyenoord
20 jan 2013
Ajax3-0Feyenoord
23 okt 2011
Ajax1-1Feyenoord
19 jan 2011
Ajax2-0Feyenoord

EREDIVISIE NIEUWS

Uitslagen Eredivisie | voetbal winnaars voorspellen uitslagen | Getty

Uitslagen Eredivisie ronde 15: Feyenoord volgt spoor van PSV en Ajax

Dat PSV en Ajax week in week uit met redelijk gemak hun eredivisiewedstrijden winnen, daar zijn we nu wel aan gewend. Maar ook Feyenoord...
Voorspellen Fortuna Sittard - AZ Eredivisie: dat wordt winst of gelijkspel in Limburg | Getty

Fortuna Sittard – AZ: dat wordt winst of gelijkspel in Limburg

Vandaag om 18:30 uur speelt Fortuna Sittard - AZ. Na veertien speelronden van de Eredivisie bekleedt Fortuna plek tien met zestien punten en staat...
Voorspellen FC Utrecht - Heracles Almelo: goals voor beide maar Utrecht wint | Getty

FC Utrecht – Heracles Almelo: goals voor beide maar Utrecht wint

Zondag 9 december om 12:15 uur speelt FC Utrecht thuis tegen Heracles Almelo. De teams staan er na veertien speelronden prima voor. Utrecht is...
Voorspellen Willem II - sc Heerenveen: gevecht in niemandsland Eredivisie | Getty

Willem II – sc Heerenveen: gevecht in niemandsland Eredivisie

Zaterdag 8 december om 18:30 uur speelt Willem II in Tilburg tegen sc Heerenveen. Het is de vijftiende speelronde in de Eredivisie en beide...
Eredivisie Feyenoord - VVV Venlo inhaalwedstrijd voorspellen uitslag | Getty

Feyenoord – VVV Venlo inhaalwedstrijd: beide sterk in fysieke duels

Vandaag om 20:00 uur speelt Feyenoord - VVV Venlo. Het is een inhaalwedstrijd nadat bij de eerste poging de stadionlichten in De Kuip uitvielen...