Skip to content

PEC Zwolle – Fortuna Sittard | Na zestien speelronden scheidt slechts één puntje de nummers twaalf en dertien van de Eredivisie.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

PEC Zwolle – Fortuna Sittard

PEC heeft de afgelopen wedstrijden weinig laten zien om de fans de hoop te geven dat er dit seizoen meer in zit dan een positie onderin de middenmoot. Het is dat de Overijsselse club niet zoveel tegengoals krijgt (24), anders zou het geringe aantal goals voor (17) een tocht naar de degradatiezone kunnen inluiden.

Fortuna heeft beste relatieve vorm

Fortuna Sittard heeft wel enkele fortuinlijke speelronden in de Eredivisie achter de rug en haalde uit de vorige zes wedstrijden dertien punten, maar één minder dan AZ, dat in die periode de kroon spande. Het is dan ook de Limburgse club die in de vorige acht speelronden de beste ‘relatieve vorm’ had – als wordt gekeken naar het gemiddelde aantal punten per match, vergeleken met het totale seizoensgemiddelde, dan presteert Fortuna 0,63 punt beter per duel. PEC noteert op die schaal +0,19, ook positief dus.

Mankeert er iets bij PEC Zwolle?

Maar er is nog een andere manier om de prestaties te interpreteren en dat is via expected goals*, waarbij wordt gekeken naar de grootte van de kansen van doelpogingen voor en tegen. Dan blijkt dat PEC viermaal minder scoorde dan de XG aangeeft en dik vier goals meer opliep dan de ‘XGA’.

Is er sprake van domme pech, die in de loop van het seizoen gelijk wordt getrokken, of mankeert er structureel iets bij de aanvallers en doelman? Bij geen enkele club is het verschil tussen het verwachte en echte doelsaldo zo groot als bij PEC.

Voorspelling PEC Zwolle – Fortuna Sittard

Beide ploegen wonnen twee van de laatste zes onderlinge duels en het doelsaldo daarvan is 11-10. In Zwolle was het de vorige zes keer een heel ander verhaal: PEC versloeg Fortuna zesmaal en het doelsaldo is vernederend genoeg 21-4. De Zwollenaren hebben in de acht recentste thuiswedstrijden tegen de Limburgers minstens tweemaal gescoord. En in zeven van die potjes vielen er in totaal minstens drie goals.

Wedden op voetbal | PEC Zwolle noteert 1.92, gelijkspel noteert 3.45 en Fortuna Sittard 4.20. De weddenschap ‘Over 2,5 goals’ staat op 1.61 en lijkt de moeite waard.

*Expected Goals (XG) | Een statistische maatstaf voor het verwachte aantal goals van een team of speler. Door het verzamelen van heel veel data omtrent schoten (door statistiekbureaus als Opta), kan worden berekend hoeveel doelpunten je kan verwachten van een specifieke doelpoging. XG berekent de kwaliteit van een schot. Dit wordt gebaseerd op zaken zoals het type assist, de hoek van het schot, afstand tot het doel en nog veel meer variabelen.

Back To Top