Skip to content

Het Nederlands elftal speelt zondag 13 juni om 21:00 uur op het programma EK voetbal tegen Oekraïne. Het lijkt de lastigste tegenstander in groep C, die ook Oostenrijk en Noord-Macedonië herbergt.

EK voetbal 2021 Nederland – Oekraïne

Het is niet wat je noemt de groep des doods waarin Oranje is geparkeerd – en dan hebben we het dus ook over de status van Nederland zelf. Weinig bookmakers, kenners of fans zullen Nederland als een van de sterkste landen van Europa zien. Zo op papier is het nog wel een aardige selectie – met basisspelers van Juventus, Barcelona, Inter Milan, Liverpool – maar zo ongeveer vanaf de verloren Nations League finale, twee jaar terug, draait het erg stroef.

Kwetsbare defensie

Hoe vaak kwam Oranje al niet vrij snel, binnen het half uur, op achterstand? Hoeveel matches stonden bol van de foute passes en te ver uit elkaar opgestelde linies, zodat elke tegenaanval een levensgrote kans oplevert? Het droomkoppel Virgil van Dijk – Matthijs de Ligt achterin wilde maar geen echt droomkoppel worden, de defensie bleef maar kwetsbaar. En de kans op verbetering viel weg toen Van Dijk geblesseerd raakte en Euro 2020 moest missen.

Oranje een outsider op EURO 2020

En dus arriveert Nederland op dit EK voetbal op zijn best als outsider. Een land dat zo ongeveer als achtste favoriet door de voetbal bookmakers wordt ingeschaald. Een ploeg die een tegenstander nodig heeft die ruimtes weggeeft – maar welke landen zijn tegenwoordig nog zo naïef? Dat is het dilemma van Nederland: we willen aanvallen maar zijn te onmachtig, terwijl elk land ons met counters pijn kan doen.

Groepsfase overleven gaat lukken

Daar komt het 5-3-2 systeem om de hoek kijken, dat bondscoach Frank de Boer aangrijpt om meer mannetjes achterin te posteren. In theorie biedt dat meer zekerheid, maar aangezien er niet lang genoeg op is getraind is de uitvoering slordig, en zorgt het juist voor extra kwetsbaarheid. Maar ondanks deze sombere bespiegelingen, moet het lukken om de groepsfase door te komen. Immers: liefst 16 van de 24 deelnemers mogen door!

Selectie van Oekraïne

De selectie van Oekraïne wordt gedomineerd door de club Dinamo Kiev, dat tien spelers levert. Eind vorig jaar kende het land een zwakke periode, met zware nederlagen tegen Spanje (4-0) en Frankrijk (7-1). Ook De Boers collega Andrij Sjevtsjenko schippert tussen 5-3-2 en 4-3-3, speurend naar een balans tussen mannen voorin bij balbezit en een slot op de deur bij balverlies.

Het is 11 jaar terug dat Nederland en Oekraïne elkaar het laatst troffen, in een friendly, toen Oranje net tweede op het WK was geworden. Het werd 1-1 en dat klinkt nu ook erg waarschijnlijk. Nederland staat bij de bookmakers genoteerd op 1.68, gelijk op 3.65 en Oekraïne op 5.80. 1-1 noteert 6.75. Zie hoe werkt wedden op voetbal voor nieuwe spelers.

Back To Top