Skip to content

Frank de Boer had in zijn basisteam tegen Oekraïne drie plekjes ingeruimd voor voetballers die in de eredivisie uitkomen. Keeper Maarten Stekelenburg van Ajax, Denzel Dumfries van PSV en Daley Blind van Ajax. Allemaal in de laatste linies dus. Vooral Dumfries viel gisteren op in de op het EK voetbal met 3-2 gewonnen pot.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

Eerste Oranje goal Dumfries op EK voetbal 2021

Dumfries was in de eerste helft al zeer opvallend aanwezig op de rechterflank. De Boer hanteert met het Nederlands elftal een 5-3-2 formatie, wat inhoudt dat de klassieke buitenspelers voorin ontbreken. Om het veld toch breed te houden wordt veel loopwerk van de backs verwacht, in dit geval Patrick van Aanholt op links en Denzel Dumfries op rechts.

Van die twee is Dumfries veel meer ervaren in Oranje dan Van Aanholt en dat zal er in hebben meegespeeld dat Oranje vaker via rechts opstoomde. Dumfries is een echt werkpaard, die geen duel uit de weg gaat en zich niet zomaar opzij laat zetten. Maar er is wel ook een probleem: als-ie een wat lastigere voorzet moet geven, dan gaat hef fout. En als hij eens op doel kan schieten, dan gaat het fout.

Na kopbal 3-2 Nederland – Oekraïne

Zo’n avond leek het weer te worden voor de rechtsback, die deze zomer wellicht PSV gaat verlaten. Van de veldspelers in de basis had hij op Van Aanholt na het laagste percentage succesvolle passes. En van zijn vier doelpogingen was er maar een zuiver. Maar dat was nou net wel de naar de hoek gedrukte kopbal waarmee hij in de 85e minuut matchwinnaar werd.

“Bizar”, zo sprak hij. “Gelukkig kop ik de 3-2 binnen en pakken we drie punten. Voor de wedstrijd zeiden Donyell Malen en Cody Gakpo dat ik zou gaan scoren. Hij moest een keer gaan vallen en ik ben blij dat het op deze manier gebeurt”, zo verwijst hij naar het feit dat dit zijn eerste Oranje-goal ooit is.

Donyell Malen naar Borussia Dortmund?

Wat zijn teammaatje Malen betreft: het Duitse blad BILD meldt dat Borussia Dortmund hem wil overnemen voor 20 miljoen euro. De geelzwarten lijken Jadon Sancho voor een enorm bedrag kwijt te kunnen aan Manchester United en Malen wordt gezien als opvolger.

Back To Top