Skip to content

Je kan van alles zeggen van Ajax tegen Feyenoord deze zondag, maar de 199e editie van de Klassieker was in elk geval niet vlak of vervelend. De uitslag was 3-2, terwijl een kwartier voor tijd de Rotterdamse gasten op weg leken naar een zege.

Memorabele Ajax – Feyenoord Klassieker

Niet alleen was er dus een plotse omwenteling, ook waren er omstreden momenten in deze Ajax – Feyenoord Eredivisie Klassieker. Feyenoord werd een strafschop door de neus geboord, Antony ging met veel dramatiek naar de grond en kreeg tweemaal geel door domme acties, Tagliafico ging helemaal loco na de winnende goal van Ajax in de slotfase en Dusan Tadic pakte geel door nota bene een ploeggenoot omver te duwen.

Clubrecord Ajax

Trouwens, voor de derde eredivisiewedstrijd op rij maken de Amsterdammers de winnende treffer na de 85e minuut. Dat gebeurde hiervoor tegen RKC Waalwijk (Dusan Tadic) en SC Cambuur (Ryan Gravenberch). Dat is een clubrecord.

Voetbal voorspellen?

Tegengoals Ajax lopen op met Onana onder de lat

Inmiddels staat het aantal tegentreffers van Ajax dit seizoen in de Eredivisie op dertien stuks. Het laagterecord kan Ajax nu wel vergeten, want FC Twente hield de schade in 1971-1972 beperkt tot dertien. Ajax moet nog zeven speelronden afwerken en nu Andre Onana onder de lat staat, gaat het erg hard met het aantal tegengoals. Hij krijgt gemiddeld elke 45 minuten een tegentreffer en bij de nu geblesseerde Remko Pasveer was dat elke 450 minuten.

Tadic duwt Antony naar de grond

En hoe zat dat met Tadic en ploeggenoot Antony? De Braziliaan lag met pijn buiten de lijnen en wilde weer in het veld komen, zodat het spel niet zou worden stilgelegd. Tadic vond echter dat het spel wel even stil moest liggen, zodat Ajax kon wisselen. En hij besloot Antony neer te halen. Overigens kreeg de Braziliaan geel, want scheids Makelie vond dat hij een blessure simuleerde.

Het had voor Feyenoord anders kunnen lopen

Ajax-trainer Erik ten Hag had een hoop te mopperen over de eerste helft en was in zijn nopjes met de tweede. “Ik denk dat wij in de laatste 30-35 minuten Feyenoord helemaal hebben weggevaagd. Ze waren nergens meer”, glunderde hij. “De ploeg gaf de reactie en toonde spirit. Feyenoord kwam er in de tweede helft niet meer aan.”

Penalty was niet gek geweest

En ja, alles had anders kunnen lopen als Makkelie had ingegrepen na een beuk van Lisandro Martinez tegen Cyriel Dessers, in de tweede helft. Het was een behoorlijk stevig bodyblock in het eigen strafschopgebied en een penalty was helemaal geen gekke reactie geweest. De NOS plaatste dat moment niet in zijn samenvatting, wat op social media weer tot de nodige verontwaardiging leidt.

De Eredivisie stand van dit seizoen na 27 speelronden: Ajax 66 punten, PSV 64, Feyenoord 55 en FC Twente 54.

Back To Top