Skip to content

Zaterdag 26 maart om 20:45 uur speelt Nederland in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam een vriendschappelijke interland tegen Denemarken. Het is een aantrekkelijk affiche, want beide landen staan in de top 10 van de FIFA-ranking. De Denen zijn de nummer 9, Oranje de nummer 10.

Nederland – Denemarken voorbereiding op WK

Bondscoach Louis van Gaal ziet dit als een belangrijke start van de voorbereidingen op het programma WK voetbal van eind 2022. Dat lijkt misschien nog best ver weg, maar er is al met al niet zo heel veel gelegenheid om intensief te trainen tot de eerste groepswedstrijd in Qatar begint. Later dit jaar moet Oranje ook nog in de Nations League spelen en dan draait het meer om presteren dan om trainen.

Louis van Gaal wil naar 3-5-2

De reden dat er enige haast bij is om de voorbereiding serieus aan te zwengelen, is dat Van Gaal een nieuw systeem wil inslijpen. Onder Frank de Boer, de voorganger van Van Gaal die na het EK werd ontslagen, werd het vertrouwde 4-3-3- gehanteerd. Van Gaal wil naar 3-5-2 toe.

Oftewel drie centrale verdedigers in plaats van twee, twee backs die vaak opschuiven naar voren en een soort middenvelder worden, twee middenvelders, een aanvallende middenvelder die als dat uitkomt ook opdoemt als spits, en dan twee echte spitsen.

Debuut keeper Mark Flekken Nederlands elftal

De kans lijkt groot dat Mark Flekken zijn debuut maakt als doelman. De keeperssituatie is al jarenlang een rommeltje bij het Nederlands Elftal. Flekken maakt bij Freiburg een sterke indruk op Van Gaal, die hem vooral ook prijst om zijn vermogen om uit te komen en passes te geven. Maar achterin zit hem niet de makke van de huidige spelersgroep. Nederland ontbeert goalgetters.

Danjuma goalgetter?

Memphis en Gini Wijnaldum maakten de laatste jaren het leeuwendeel van de goals en assists. Maar er zullen meer spelers op moeten staan en wie weet kan Danjuma die rol grijpen. Bij Villarreal maakte hij dit seizoen 5 Champions League-treffers.

Denemarken serieuze tegenstander voor Oranje

De Denen komen met onder meer Christian Eriksen naar Amsterdam. Het wordt zijn eerste interland sinds hij bij Euro 2020 in 2021 een hartaanval kreeg. De Denen staan er trouwens prima voor. Ze bereikten de halve finale van het EK en de plaatsing voor het WK voetbal ging opvallend makkelijk. Een serieuze tegenstander dus, precies hoe Van Gaal het wil.

Voetbal voorspellen?

Back To Top