Skip to content

FC Utrecht – Ajax Eredivisie speelronde 8 | Zondag 8 november om 12:15 uur speelt Utrecht tegen Ajax, de belangrijkste thuiswedstrijd van het seizoen. De thuisploeg staat na zes speelronden (en dat is er eentje minder dan de rest van de eredivisie) op plek acht, Ajax is met achttien punten (uit dus zeven potjes) de koploper.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

FC Utrecht – Ajax: kraker zonder John van den Brom

Je zou denken dat alles en iedereen bij FC Utrecht uitkijkt naar deze kraker tegen Ajax. Dat is tenslotte de club waar de Domstedelingen de grootste hekel aan schijnen te hebben –terwijl omgekeerd vanuit Amsterdams perspectief deze confrontatie natuurlijk lang niet zo pikant is als pakweg de Eredivisie Klassieker, tegen Feyenoord. Maar de trainer van Utrecht is er juist helemaal niet met zijn hoofd bij; John van den Brom is weggelokt door het Belgische RC Genk en zal zich vermoedelijk niet vertonen in de dugout.

Het lukt Ajax niet veel kansen af te dwingen

FC Utrecht moet het ook doen zonder aanvaller Mimoun Mahi, terwijl Ajax weer over een nagenoeg fitte selectie bezit, met uitzondering dan van de langdurig geblesseerde Mohammed Kudus. Midweeks won de landskampioen in de Champions League met 1-2 van FC Midtjylland, maar na een snelle 0-2 voorsprong zakte de ploeg ver weg. Uiteindelijk bleef Ajax steken op vijf doelpogingen, en dat is sinds Erik ten Hag als trainer aantrad het op een na laagste aantal (het duel versus Getafe voert dat lijstje aan).

Kortom, die 0-13 tegen VVV was een enorm dikke, bizarre uitzondering in een reeks wedstrijden waarin het Ajax juist niet lukt om veel kansen af te dwingen. Dat lukte kennelijk wel in de vorige zes confrontaties met Utrecht, waarvan de Amsterdammers er vier wonnen en eentje verloren. Het totale doelsaldo van die reeks is 5-16.

FC Utrecht kan beter

Utrecht heeft moeite met het omzetten van kansen in goals, want volgens modellen die in kaart brengen hoe groot (of klein) een kans is, had de ploeg dertien keer het net moeten vinden. In werkelijkheid gebeurde dat achtmaal. Dat is het grootste negatieve verschil tussen de “expected goals” en het werkelijke aantal van alle eredivisieclubs – sommige scoren juist meer dan op grond van de kansen mocht worden verwacht.

Wat dat betreft is het misschien geen slechte zaak dat Mahi wordt gemist, want van zijn zestien doelpogingen wist hij er maar zes ook echt tussen de palen te mikken. Zijn vervanger, mocht hij inderdaad niet meedoen, heeft wellicht zijn vizier wel op scherp staan.

Voorspelling FC Utrecht – Ajax Eredivisie

Wedden op Eredivisie | FC Utrecht noteert voor de winst 4.75, gelijkspel 4.25 en winst Ajax 1.70. Zeven van de acht vorige thuiswedstrijden van Utrecht tegen Ajax leverden minder dan drie goals op. De tip is dan ook ‘onder 2,5 goals’ voor 3.30 x de inleg.

Back To Top