Skip to content

De Klassieker Feyenoord – Ajax staat zondag om 14:30 voor de deur en het is een editie waaraan ditmaal weinig belangen zijn gekoppeld. Ajax is al gekroond tot landskampioen, voor de 35e keer in zijn geschiedenis, en Feyenoord moet alle zeilen bijzetten om vierde te worden, terwijl FC Utrecht de Rotterdammers nog naar plek zes zou kunnen verwijzen. Opvallend is dat wedden op Ajax ondanks de grote favorietenrol toch nog een aardige notering oplevert.

Waar eindigt Feyenoord dit seizoen?

Uit de vorige zes speelronden heeft Feyenoord negen punten gehaald, vier minder dan Utrecht. Dus als dit patroon zich doorzet, kan Feyenoord zich eerder opmaken voor een lager dan een hoger eindplekje op de ranglijst van de Eredivisie. En van de vorige zes Klassiekers eindigden er vijf in een Amsterdamse zege.

De lijdensweg van Dick Advocaat

Na de smadelijke nederlaag, afgelopen weekend, tegen ADO Den Haag (3-2) leek het er even op dat trainer Dick Advocaat op zou stappen, of misschien zelfs weggestuurd zou worden. De 73-jarige trainer wil na dit seizoen eindelijk echt met pensioen. Dus waarom niet per direct een einde maken aan de lijdensweg? “Het elftal leek dood”, zei Advocaat. Maar dat is natuurlijk ook zijn verantwoordelijkheid. Kan de kleine generaal de spelers niet meer raken, dan is het misschien beter om een ander Feyenoord naar en door de play-offs te slepen.

Jorgensen, Haps en Pratto

Tegen ADO kwamen Nicolai Jorgensen, Ridgeciano Haps en zelfs Lucas Pratto binnen de lijnen. Alle drie spelers die steeds minder perspectief op speeltijd kregen. Maar van die jongens zal Feyenoord het ook tegen Ajax moeten hebben, want sterkhouders Jens Toornstra en Steven Berghuis zijn er niet bij: beide zijn geschorst.

Arne Slot bereidt zich voor

Ondertussen werkt Arne Slot, die in de zomer Advocaat vervangt als trainer, achter de schermen aan de selectie en strategie voor het nieuwe seizoen. Hij zal in elk geval niet direct kunnen trainen met Aliou Baldé, want de 18-jarige buitenspeler liep een knieblessure op en zit de komende maanden in de lappenmand.

Ook is er een goede kans dat onder meer Marcos Senesi, Lutsharel Geertruida, Berghuis en Orkun Kökçü worden verkocht. Feyenoord heeft de inkomsten hard nodig en omgekeerd hebben die spelers weinig redenen om bij de Stadionclub te blijven.

Dus hoe moet dat nou in de Klassieker? Ex-trainer Leo Beenhakker weet het wel: “Wat ik zondag zou doen? Twee keepers opstellen.”

Back To Top