Skip to content

De Eredivisie staat altijd garant voor goals en wordt vaak beschreven als paradijs voor spitsen. Veel aanvallers die in het buitenland amper tot scoren kwamen, komen in de Eredivisie ineens boven de 10 doelpunten.

Vorig jaar was het Giakoumakis van VVV-Venlo die verrassend genoeg topscorer werd. De Griek scoorde maar liefst 26 goals en won daarmee de Willy van der Kuijlen trofee. Maar wie wordt er dit jaar de topscorer van de Eredivisie? Het seizoen belooft spannend te worden. De traditionele top drie lijkt dichterbij elkaar te staan dan in andere jaren – met name PSV en Ajax lijken erg aan elkaar gewaagd.

Kanshebbers topscorer Eredivisie 2021 2022

Onderaan een opsomming van de topscorer favorieten bij de bookmakers met bijbehorende noteringen. Dit zijn wat ons betreft de grootste kanshebbers:

1. Eran Zahavi – PSV

Eran Zahavi is onze grote favoriet. Zahavi speelt zijn tweede seizoen in de Eredivisie voor PSV. Vorig jaar begon het nog wat moeizaam, maar naarmate het seizoen vorderde werd de Israëliër steeds beter. Uiteindelijk scoorde hij 11 goals in 25 wedstrijden. Dit seizoen is Zahavi ontzettend goed begonnen, hij scoorde er al aardig op los in de Europese voorrondes.

Centraal in de aanval

PSV speelt een stuk aanvallender dan vorig jaar en lijkt het doel heel makkelijk te vinden. Het spel is veel meer afgestemd op Zahavi. Waar ze vorig seizoen vaak met twee spitsen speelden, staat Eran Zahavi nu centraal in de aanval met Götze achter hem op tien en Gakpo en Madueke op de vleugels.

Met name Mario Götze is een speler die liever een medespeler voor de goal zet dan zelf scoort. Zahavi staat vaak op de juiste plek en als hij een schot kan lossen in de zestien meter dan kan je ervan uitgaan dat die op doel is en dat het lastig wordt voor de keeper.

2. Dusan Tadic – Ajax

Tadic is natuurlijk een speler die altijd garant staat voor rendement, maar wij verwachten niet dat hij Eredivisie topscorer wordt. Eigenlijk verwachten we dat van geen enkele Ajax speler dit seizoen.

Dusan Tadic speelt natuurlijk voornamelijk aan de linkerkant en geeft ook ontzettend veel assists. Sébastien Haller staat in de spits, maar speelt vaak niet geweldig. Dit komt ook doordat Ajax het spel niet ophangt aan één speler of spits. Bij Ajax kan het hele team scoren, het komt dus niet aan op één sterspeler.

Misschien meeste goals Sébastien Haller

Ajax had vorig seizoen de meeste doelpuntenmakers van de Eredivisie, maar liefst 19 spelers wisten te scoren. Tadic had vorig seizoen maar 14 goals en was daarmee de topscorer van Ajax. Sébastien Haller kwam natuurlijk in de winterstop en kwam toch nog tot 11 goals in 19 wedstrijden.

Het zou goed kunnen dat Haller dit seizoen meer scoort dan Tadic, maar we verwachten niet dat hij meer gaat scoren dan Eran Zahavi. Met name omdat er bij Ajax veel meer spelers tot scoren komen. De middenvelders scoren veel, maar zelfs de verdedigers scoren met enige regelmaat een goal.

3. Vangelis Pavlidis – AZ Alkmaar

Pavlidis is voor ons een outsider voor de Eredivisie topscorertitel. Hij stapte dit seizoen over van Willem II naar AZ en wij denken dat hij in een aanvallende ploeg nog beter tot z’n recht gaat komen. Bij Willem II, dat pas op het laatste moment degradatie wist te ontlopen, scoorde hij toch 12 goals in 34 wedstrijden. Terwijl de club als geheel vorig seizoen maar 40 goals maakte.

Scoort vanuit onmogelijke hoeken

Vangelis Pavlidis is een speler die kansen voor zichzelf kan creëren door zijn goede dribbel en die in de 16 meter ontzettend gevaarlijk is. Hij scoort vanuit onmogelijke hoeken en is vaak rustig wanneer hij 1 op 1 staat met de keeper. Het is natuurlijk afwachten hoe AZ het gaat doen, nu de meeste sterspelers zijn vertrokken. Maar wij denken dat Pavlidis een goede vervanger is voor Boadu en dat hij de nodige goals gaat maken.

4. Guus Til – Feyenoord

Een andere outsider is Guus Til. Til keert dit seizoen terug in de Eredivisie nadat hij bij AZ vertrok voor een avontuur bij Spartak Moskou. Daar kwam hij weinig aan het spelen toe en werd verhuurd aan Freiburg, maar ook daar kwam hij amper aan spelen toe. Nu Guus Til weer in de Eredivisie speelt moet hij zich laten zien.

Longen van een paard

In de Europese voorrondes is dat al behoorlijk gelukt. Hij scoorde maar liefst vijf goals in de eerste vier Europese wedstrijden. Til is een aanvallende middenvelder vergelijkbaar met Donny van de Beek en Davy Klaassen. Hij heeft longen als een paard en weet wanneer hij diep moet gaan, daarnaast staat hij altijd op de goede plek om een goal te maken.

Wisselwerking met Linssen: kansen en goals

In het laatste seizoen bij AZ scoorde Guus Til 12 goals. Bij AZ speelde hij in een iets minder aanvallende rol en had hij betere afmakers voor zich lopen. Bij Feyenoord ontbreekt er dit seizoen een echte spits. Met Linssen in de spits ontstaat er veel ruimte voor Til, omdat Linssen ook regelmatig in de bal komt.

Deze wisselwerking heeft al de nodige kansen én goals voor Guus Til opgeleverd. Met de diepgang van Til en spelers met een goede passing als Toornstra, Jahanbakhsh en Trauner verwachten wij veel goals van de Spartak huurling. Misschien net niet genoeg om Eredivisie topscorer te worden, maar hij is voor ons zeker een outsider voor de Willy van der Kuijlen trofee.

Top 5 Eredivisie topscorer favorieten bookmakers

Bookmakers zoals Toto, waar je kan wedden op Eredivisie maar ook voorspellingen omtrent topscorers kunt doen, denken er als volgt over:

  1. Sébastien Haller 3.75
  2. Eran Zahavi: 6.00
  3. Dusan Tadic: 7.50
  4. Karlsson, Berghuis, Antony, Van Wolfswinkel: 16.00
  5. Gakpo, Gudmundsson, Madueke, Vloet: 18.00

De bookies zien niet zoveel mogelijkheden voor Guus Til en Vangelis Pavlidis als wij en geven hen een notering mee van 21.00.

 

Back To Top