Skip to content

Voetbal | 34 Nederlandse profclubs hebben een plan gesmeed: een nieuwe competitie oprichten genaamd NL League. Zij willen onafhankelijk(er) worden van de KNVB, de organisator van de Eredivisie. Ajax en Feyenoord hebben het plan echter niet ondertekend.

WK programma 2022

Het WK voetbal wordt gespeeld van 20 november tot 18 december! Wie gaat er winnen in Qatar en hoe ver komt Oranje? Voor het WK programma en meer 

Nieuwe NL League zet KNVB buitenspel

Het plan heet Business Plan Nederlands Betaald Voetbal 2021-2025. De KNVB zal zich toen het rapport deze week op straat kwam te liggen lelijk hebben verslikt. Momenteel heeft de bond qua eredivisie en eerste divisie zeggenschap over zaken als beslist competitiestructuur, regels voor promotie en degradatie, proflicenties, tuchtrecht en scheidsrechters.

De 34 clubs die de NL League wel zien zitten willen die zaken in eigen handen nemen. De enige zaken waar ze momenteel wel zelf zorg voor dragen zijn de verkoop van de mediarechten (via Eredivisie CV) en de gezamenlijke marketing van het merk Eredivisie (via EMM).

Organisatie van hoogste prof competities

De NL League-aanhangers wijzen naar Duitsland (Bundesliga), Spanje (La Liga) en Engeland (Premier League). Daar is niet de nationale voetbalbond de organisatie die de hoogste profcompetities runt, maar is er een ander, overkoepelend orgaan opgericht. Dat opereert los van de voetbalbond. Volgens de 34 kan daardoor de commerciële potentie van de Eredivisie (en Eerste Divisie) beter worden benut.

Voetbal voorspellen?

Ajax en Feyenoord nog niet achter NL League

Maar waarom verzetten Ajax en Feyenoord zich (vooralsnog) tegen de plannen? Dat hangt onder meer samen met het voornemen dat clubs 5 procent van hun Europese inkomsten afstaan aan de clubs die zulke inkomsten missen.

Commercieel directeur Menno Geelen legt het uit: “We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de zesde competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden.”

Feyenoord is iets minder stellig en wil meer duidelijkheid over de gevolgen van de voorstellen. Diezelfde houding hebben De Graafschap en MVV, die ook nog niet hebben ingestemd met de NL League.

PSV ziet NL League wel zitten

PSV directeur Toon Gerbrands is wel enthousiast. “Met de NL League komt de verantwoordelijkheid bij de clubs die veel makkelijker belangrijke beslissingen kunnen gaan nemen die van belang zijn voor een goede toekomst van ons voetbal”, zo ziet hij het. “Het verplaatsen van duels, het competitieformat, het wedstrijdschema en de licentievoorwaarden zijn straks de verantwoordelijkheid van de clubs”, zo schetst hij de gewenste ontwikkeling, dat de rol van de KNVB verandert van beslisser in uitvoerder.

Reactie KNVB op NL League plannen

De KNVB heeft nog geen officiële reactie gegeven. Wel wil een anonieme medewerker tegenover NRC dit kwijt: “Dat clubs de commerciële exploitatie in eigen hand nemen, begrijpen we. Maar organisatorisch hebben wij de expertise en ervaring. Bovendien zijn we neutraal.”

Back To Top