Skip to content

De focus kan in Nederland weer helemaal op de Eredivisie, nu Oranje roemloos is uitgeschakeld op het Europees kampioenschap 2020. Tsjechië bleek in de achtste finale fitter, slimmer en effectiever: 0-2.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

Nederland uitgeschakeld op EK voetbal

Het was erg warm in Boedapest, waar het kwik in de middag opliep tot boven de 30 graden. Nederland was pas een dag voor de match naar Hongarije gereisd, wellicht een tikkie te laat. Maar bovenal bleken de Tsjechen een uitstekend plan klaar te hebben liggen om Oranje uit de wedstrijd te spelen. Strak dekken, flink pressen en in de eerste 20 minuten vooral opvangen, waarna Nederland een uitgetelde indruk maakte.

Donyell Malen verzuimt te scoren, rood voor Matthijs de Ligt

Maar dat het bij rust 0-0 stond en Nederland nul keer op doel had geschoten, dat was op zich niet zorgwekkend, zo gaat dat vaker in toernooivoetbal. Het echte keerpunt was die ene minuut waarin eerst Donyell Malen verzuimde om, toen hij alleen op de Tsjechische keeper af stormde, iets scherper een tikkie naar rechts te geven, zodat-ie makkelijk de openingsgoal kon intikken. En direct erna pakte Matthijs de Ligt rood vanwege hands.

Off day Oranje

Met tien tegen elf lukte het natuurlijk al helemaal niet meer om grip op de wedstrijd te krijgen. Het bleek onvermijdelijk dat Tsjechië de geknakte tegenstander ook nog knock out zou slaan met treffers – beide ontstaan door nieuwe defensieve slordigheden. Een off-day heeft Oranje de laatste jaren, zeg maar sinds de verloren Nations League-finale, behoorlijk vaak gehad, maar vaak was er dan na rust nog een gelukje, een moment van magie, een vloeiende aanval. Nu was ‘off’ ook echt off en bleef het off.

Terug naar de Eredivisie

Mannen als Maarten Stekelenburg, Daley Blind, Steven Berghuis, Denzel Dumfries en Davy Klaassen keren nu terug naar hun Nederlandse clubs. De vraag is wel wat de club van Berghuis is: Feyenoord of Ajax? De vleugelspeler lijkt sowieso niet terug te keren in Rotterdam. Maar een overgang naar Ajax gaat helaas vermoedelijk grote gevolgen hebben voor zijn privéleven: een plukje Feyenoord-aanhangers zal dat niet pruimen en dat laten weten ook. Wordt het dan PSV, VfL Wolfsburg of Galatasaray?

Oefenwedstrijden Ajax, Feyenoord, PSV

Ook komt er weer een sliert oefenpotjes aan. Ajax speelt bijvoorbeeld op 16 juli tegen Anderlecht en op 24 juli tegen Bayern München. Feyenoord treft op 3 juli AEK Athene, PSV krijgt op 5 juli bezoek van RWD Molenbeek en trekt daarna Duitsland in voor potjes tegen Delbrücker SC (7 juli) en VfL Osnabrück (10 juli).

Back To Top