Skip to content

Dinsdag 19 april om 18.45 uur staat Vitesse tegen Sparta op het speelschema Eredivisie. Dat wil zeggen: de wedstrijd die op 4 maart werd gestaakt zal worden hervat. Er staan nog zes minuten op de klokken. De stand is 0-1.

Zes minuten voetbal Vitesse – Sparta

Ter herinnering: de wedstrijd werd stilgelegd nadat Sparta-keeper Maduka Okoye werd bekogeld met bierbekers. Ook was er nog een veldbestormer. Er is vanavond geen publiek in de Gelredome. Ook wordt niet afgetrapt vanaf de middenstip. De hervatting begint met een uittrap van de Sparta-doelman.

Vitesse wil minimaal gelijk spelen

Met welke plannen begint Vitesse aan een minimatch waarin het achter staat met 0-1? “Het is voor ons dus zaak zo snel mogelijk de bal te heroveren”, stelt Vitesse-trainer Thomas Letsch. “Want wij willen in die zes minuten nog minimaal gelijk spelen. We moeten Sparta bij de doeltrap dwingen tot de lange bal. En daarna moeten wij vol in de aanval.” Dat belooft wat!

Voetbal voorspellen?

Vitesse – Sparta had helemaal opnieuw gemoeten

Letsch vindt, en dat is gezien de stand begrijpelijk, dat de wedstrijd gewoon totaal, vanaf de eerste minuut, opnieuw gespeeld had moeten worden. “Sparta besloot op 4 maart niet meer het veld op te gaan. Maar de scheidsrechter achtte de veiligheid gegarandeerd. Het stadion was leeg. Er was daarmee helemaal geen reden de boel af te blazen”, zegt de Duitser.

Het gekke is ook dat we niet precies dezelfde 22 spelers op het veld gaan zien. Dat hangt samen met onvermijdelijke blessures. In die zin is er een gebrek aan continuïteit die het rechtvaardigt dat de hele wedstrijd opnieuw moet. Zelfs de scheidsrechter is een andere: Bas Nijhuis vervangt als scheidsrechter Rob Dieperink.

Gevolgen voor stand Eredivisie

Vitesse staat zesde en het gat richting plek vijf is elf punten. Dit duel heeft niet al te veel consequenties. Bij Sparta is dat anders. De Kasteelbewoners staan achttiende (zie hier de Eredivisie stand). “Ik ben bang dat het op de laatste speeldag aan gaat komen, maar we kunnen onszelf de komende dagen wel goed positioneren”, zegt trainer Henk Fraser. “Ons uitgangspunt moet zijn dat we zes punten kunnen halen uit de komende twee duels en minimaal vier punten moeten pakken.”

Vitesse won drie van de vorige zes onderlinge duels, Sparta twee, met een totaal saldo van 13-8. In de Gelredome won Vitesse vijf van de laatste zes keer dat Sparta op bezoek was en werd het eenmaal gelijk. Maar ja: dat waren wedstrijden die beginnen met 0-0.