Skip to content

FC Groningen – Ajax | Zaterdag 2 april om 16:30 speelt FC Groningen tegen Ajax. De gasten staan na 27 speelronden eerste en de gastheren bezetten plek acht. Groningen won de twee vorige thuisduels tegen de Amsterdammers.

FC Groningen – Ajax Eredivisie ronde 28

Zo met het blote oog doet Ajax het prima in het kalenderjaar 2022. Daarin zijn tot nu toe negen speelronden in de Nederlandse competitie gespeeld en Ajax pakte daarin 24 punten, oftewel acht zeges en een nederlaag. Het doelsaldo is 24-9, samen met PSV is dat het beste saldo in de Eredivisie in 2022.

Moeizame zeges Ajax

Maar de laatste paar zeges kwamen zeer moeizaam tot stand; opvallend genoeg werd driemaal op rij met 3-2 gewonnen. Zowel tegen RKC, Cambuur en Feyenoord viel de winnende goal in de slotfase. Natuurlijk maakt het op zich geen moer uit wanneer een goal valt en het kan juist als wapen worden gezien dat een club vaak laat toeslaat. Maar eerder in het seizoen zette Ajax grote uitslagen neer en werden tegenstanders met het pest in de lijf in de rust naar de kleedkamers gestuurd. Nu geeft Ajax al wekenlang tegenstanders hoop.

Voetbal voorspellen?

Oorzaak

Waar dat precies aan ligt? Fans van de meer mentale benadering zullen wijzen op de onrust, veroorzaakt door het vertrek van Marc Overmars, het trekken aan trainer Erik ten Hag door Manchester United en nog zo wat akkefietjes. Een meer sportieve blik op de zaak is dat de spelersgroep simpelweg kwalitatief niet zo breed is en dat daardoor wat blessures of hier en daar een vormdip al snel zwaar gaan tellen.

Ajax niet als vanouds na winterstop

Kijk je naar de lijst met basisplaatsen, dan zijn er precies elf spelers die minstens 20 keer startten. Daarna valt een groot gat: Davy Klaassen startte 12 keer. Was de spelersgroep wel zo enorm breed, dan was dit evenrediger verspreid. FC Groningen heeft bijvoorbeeld maar twee veldspelers die minstens 2.000 eredivisieminuten maakten dit seizoen; Ajax heeft er vier.

Niet dat het kommer en kwel is bij de landskampioen natuurlijk, maar feit is wel dat het seizoen na de winterstop niet is verlopen hoe Erik ten Hag het graag had gezien. De reputatie van Ajax was de laatste jaren juist dat het na de winterstop, als de lente aanbreekt en de velden bespeelbaarder worden, pas echt in elkaar valt en een versnelling hoger acteert. Da’s nu zeker niet zo.

FC Groningen

FC Groningen haalde uit de vorige zes thuisduels in de competitie 10 punten (doelsaldo 8-7). Tomás Suslov, Jan Hoekstra en Radinio Balker ontbreken door blessures

Back To Top