Skip to content

Eredivisie Sparta – Twente | Zaterdag 5 oktober om 19:45 uur speelt Sparta Rotterdam thuis in Het Kasteel tegen FC Twente. De Rotterdamse promovendus heeft na zeven speelronden twaalf punten verzameld en staat zevende, de Tukkers hebben evenveel punten en moeten het doen met plek acht.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Sparta Rotterdam - Twente Eredivisie: minder dan drie goals op het Kasteel

Sparta het Atletico Madrid van Nederland?

Met deze twee clubs is iets bijzonders aan de hand. Om te beginnen met de Rotterdammers: Sparta is momenteel een van de eredivisieclubs met de meest herkenbare identiteit en speelwijze. Een analist van Voetbal International ging zelfs zo ver om Sparta Rotterdam te betitelen als het Atletico Madrid van Nederland. Dat heeft te maken met balbezit (44 procent, de laagste score van de achttien eredivisionisten), de pass-nauwkeurigheid (ook de laagste) en de bereidheid om luchtduels aan te gaan (juist de hoogste score).

En is Atleti onder de leiding van Diego Simeone vaak bestempeld als vechtmachine, daar laat Sparta zich wat fysieke duels betreft ook niet onbetuigd. Liefst 14,3 overtredingen per speelronde is daarvan het resultaat, eveneens de hoogste score in de Eredivisie.

Het kan niet goed blijven gaan met FC Twente

Het interessante aan FC Twente is dat de club uit Enschede in de eerste zes speelronden veel meer punten ophaalde dan de onderliggende prestaties rechtvaardigden. Simpeler gezegd: erg veel kansen gingen erin, erg veel doelpogingen van de tegenstander bleven eruit. Dat kan niet goed blijven gaan. Op basis van het expected goals model (dat inschat hoe groot een kans is) staat Twente momenteel dertiende. Ook Sparta heeft volgens dat model meer punten dan kon worden verwacht, maar het verschil is kleiner (een puntje).

Sparta – Twente voorspellingen

FC Twente won drie van de vorige zes ontmoetingen met Sparta en verloor er twee. Op het Kasteel troffen de twee elkaar sinds 2017 slechts driemaal en tweemaal won Sparta Rotterdam. Vorig seizoen werd dit affiche afgewerkt in de Eerste Divisie en was Twente met 0-3 te sterk, al kwam dat door twee Spartaanse eigen goals. Van de basisspelers van toen zijn er nog zes bij Twente en acht bij Sparta actief.

Wedden op Eredivisie Sparta – Twente? Sparta staat bij bookmakers voor de winst genoteerd op 1.76, gelijkspel noteert 4.20 en winst Twente @3.85. In zes van de vorige zeven competitieduels van Twente vielen er minstens drie goals. De over 2,5 goals staat nu op 1.53. We verwachten juist dat ‘Atletico Sparta’ de boel compact houdt => onder de 3 goals noteert 2.55.

Back To Top