Skip to content

Zoals wel vaker gebeurt als het seizoen nog pril is, is de Eredivisie ranglijst in de vijfde speelronde aardig door elkaar geschud. PSV wipte naar de eerste plek na de 0-3 zege op PEC, Ajax herstelde zich van de wanvertoning tegen Groningen van vorige week en rekende koelbloedig af met Heerenveen: 5-1. AZ heeft na vier wedstrijden nog steeds geen zege geboekt en bleef ditmaal tegen VVV steken op 2-2.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

AZ had geen Eredivisie kampioen geworden

Vooraf waren er diverse voetbalvolgers die voor AZ een favorietenrol in het verschiet zagen liggen. Dat op basis van de uiteindelijke ranglijst van het vorige, door de coronapandemie niet uitgespeelde seizoen. De Alkmaarders stonden toen immers op hetzelfde puntenaantal als Ajax en hadden ook de twee onderlinge duels gewonnen.

Maar het puntenaantal van AZ na die 25 speelronden was 56. Trek je dat gemiddelde door, dan zou AZ na 34 speelronden uitkomen op 76 – een aantal waarmee je in bijna alle gevallen geen landskampioen wordt, maar gewoonlijk eerder op plek drie belandt. Nu heeft AZ Alkmaar viermaal op rij gelijk gespeeld en ook driemaal een voorsprong van minstens twee goals weggegeven. Het aantal verliespunten bedraagt acht, terwijl PSV er pas twee liet liggen en Ajax drie.

Het ziet er goed uit voor PSV dit seizoen

PSV had in de achtste minuut tegen PEC al plezier van de nieuwe aanwinst Mario Götze, die een beroerde terugspeelbal onderschepte, de keeper uitspeelde en rustig intikte. Cody Gakpo en Donyell Malen tekenden ook voor een treffer, Mohamed Ihattaren kreeg weer wat minuten van trainer Roger Schmidt en dan heeft PSV ook nog de door corona getroffen Eran Zahavi achter de hand. Plots ziet het er, na enkele grauwe duels, zonnig uit voor PSV.

Ajax speelt voorlopig niet met vast team

Ajax was tegen Heerenveen echt niet zo dominant als de uitslag 5-1 doet vermoeden. Maar ook hier waren er positieve signalen: Dusan Tadic was eindelijk weer beslissend (hij maakte de 1-0 en 2-0), Davy Klaassen maakte na drie jaar een fijne comeback (de 4-1 vanaf de strafschop) en Mohammed Kudus liet weer zien het in zich te hebben om Hakim Ziyech op te volgen – maar dan ook inclusief het veelvuldige balverlies (vijfmaal).

Ajax-trainer Erik ten Hag gaat de boel wel weer overhoop gooien, zo kondigde hij aan: “Ik denk dat we met de vele wedstrijden in aantocht voorlopig niet met een vast team spelen. We hebben iedereen nodig.”

Uitslagen Eredivisie speelronde 5

Feyenoord – Sparta Rotterdam 1-1 (1-0)
ADO Den Haag – Vitesse 0-2 (0-1)
Ajax – sc Heerenveen 5-1 (3-0)
FC Groningen – FC Utrecht 0-0 (0-0)
PEC Zwolle – PSV 0-3 (0-3)
FC Emmen – Fortuna Sittard 2-2 (0-2)
Heracles Almelo – RKC 0-1 (0-1)
AZ – VVV-Venlo 2-2 (2-0)
Willem II – FC Twente 0-3 (0-1)

Back To Top