Skip to content

Voetballer zijn is geen normaal beroep, zo blijkt maar weer eens uit het gedrag van Oussama Tannane. Want in welke andere beroepsgroep is het zo normaal om op de grond te spugen, je shirt uit te trekken, uit vreugde op je collega’s te springen of, in het geval van de Vitesse-middenvelder, iemand op de werkvloer (de scheidsrechter) ‘fucking clown’ toe te bijten, en ook ‘mafkees’.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Rood mafkees Oussama Tannane Vitesse

Het vaatje buskruit kreeg in de Eredivisie wedstrijd van Vitesse tegen ADO Den Haag (0-2 voor de Arnhemse club) een gele prent van de arbiter, die niet gediend was van de ‘mafkees’. Daarop zei Tannane nog een paar keer ‘mafkees’ en zei hij er bij: ‘ja, drie keer, vijf keer, mafkees, mafkees’. Toen volgde de tweede gele kaart, en dus rood.

Forsere straf

Normaliter wordt Tannane nu voor een speelronde geschorst. Maar als scheidsrechter Richard Marten een zogeheten aantekening maakt, kan de KNVB dat meewegen en een forsere straf uitdelen. Tannane bleef namelijk ook mekkeren toen hij al rood kreeg en zich richting de zijlijn begaf, en dat kan dus worden opgevat als voortdurende ondermijning van het arbitrale gezag.

Geen goed voorbeeld

Doordat er momenteel vanwege de coronapandemie geen publiek wordt toegelaten tot de stadions, is elke uiting van de spelers makkelijker te horen. Dat werkt in het nadeel van Tannane, want nu kon heel televisiekijkend Nederland zijn onaardige woorden horen, en niet alleen de scheids. Niet dat hij nou de allerergste dingen ter wereld uitkraamde, maar hij straalde wel een intimiderende soort agressie uit – niet echt het voorbeeld voor pakweg jonge voetballertjes die meekijken.

Scheidsrechter zegt hoe Tannane moet spelen

“Ik liet mij gisteren gaan en heb spijt van mijn actie”, zegt de spelmaker van Vitesse. Volgens hem ergerde hij zich al eerder aan Marten. “De scheids gaf bij een eerdere overtreding aan dat ‘ik de bal moet laten gaan, en niet zo moest pingelen’. Anders zou hij niet meer fluiten. Medespelers hebben dit ook gehoord”, zo beweert Tannane. Is dit waar, dan is het natuurlijk zeer merkwaardig dat een scheids gaat zeggen hoe een voetballer moet spelen.

En ja hoor, later werd Tannane door een ADO-speler neergehaald, en floot de scheids daar niet voor. “Ik had op dat moment veel pijn, zat hoog in mijn emotie en liet mij gaan. Die overtreding in combinatie met die opmerking over mijn spel, zat me blijkbaar te hoog”, zo legt de 26-jarige Marokkaanse international uit.

Back To Top