Skip to content

Zondag om 12:15 uur begint Heerenveen tegen Groningen. De Derby van het Noorden dus. sc Heerenveen staat na 28 speelronden op plek 12 en FC Groningen bezet plek 8.

Van de laatste zes edities van de derby eindigden er vier in een gelijkspel en beide clubs wonnen eenmaal. Het doelsaldo van die zes wedstrijden is 7-6. In het Abe Lenstra stadion leverden de vorige zes edities van de derby een soortgelijk beeld op: vijf keer gelijk en een Groningen-zege, met als totaal doelsaldo 5-6. Vier keer op rij werd het 1-1.

Voetbal voorspellen?

Derby sc Heerenveen – FC Groningen

Aan de kant van de thuisploeg zijn er vraagtekens bij de inzetbaarheid van Joost van Aken. Pawel Bochniewicz gaan we zeker niet in actie zien, hij ligt er voor lange tijd uit. De gasten moeten het doen zonder Tomás Suslov, Jan Hoekstra en Radinio Balker.

Matig seizoen

In acht van de vorige 10 wedstrijden van sc Heerenveen in de Eredivisie vielen er minder dan 3 goals. Dat past bij het beeld van het seizoen dat er momenteel niet zoveel te genieten valt bij de ploeg. Ooit, in de jaren van Foppe de Haan, veroverde Heerenveen de harten van veel voetbalvolgers, voor wie het een soort tweede favoriete team werd. Maar er zijn momenteel weinig redenen om warm te worden van de Friezen. Slechts een van de laatste elf speelronden werd gewonnen.

Uitwinst blijkt lastig voor Groningen

De vorige keer dat deze twee elkaar troffen was in september 2021 en het werd dus 1-1. De goals kwamen van Tibor Halilović en Cyril Ngonge. Goals maken lukt Heerenveen niet zo goed dit seizoen. Pas 25 keer kon de ploeg juichen. Groningen maakte tot nu toe 36 keer een doelpunt.

Duiken we iets dieper de geschiedenisboeken in, dan blijkt dit de 28e keer te zijn dat de derby van het noorden op het hoogste niveau (eredivisie) plaatsvindt. Het lukte bij die 27 eerdere keren FC Groningen maar vier keer om uit te winnen.

De scheidsrechter van dienst is Danny Makkelie en hij wordt geassisteerd door Hessel Steegstra en Jan de Vries.

Back To Top