Skip to content

Zondag om 14:30 uur speelt in de Eredivisie SC Heerenveen – FC Groningen in het Abe Lenstra Stadion. Het is dus weer tijd voor Derby van het Noorden. Voor Jan Olde Riekerink wordt het echter een middagje tv kijken, want hij is eerder deze week ontslagen als trainer van Heerenveen. Bij Groningen zit Danny Buijs stevig in het zadel doordat hij na de winterstop in hoog tempo de punten opstapelt. De degradatiezorgen zijn weg in het hoge noorden.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Opmars FC Groningen

Toen de Eredivisie eind vorig jaar even stil lag voor de winterstop had FC Groningen na zeventien speelronden vijftien punten op zijn rekening staan. Daarmee verkeerden de noorderlingen in de staart van de competitie, met maar drie punten meer dan hekkensluiter De Graafschap. En kijk nu toch eens naar de stand in de Eredivisie: Groningen heeft in de twaalf speelronden sindsdien 26 punten vergaard, oftewel dik twee per wedstrijd! Inmiddels is de achtste plek bereikt en nummer zeven, Vitesse, heeft een kleine marge van twee punten.

Weinig goals topscorers

Het opvallendste aan die opmars van FC Groningen is nog wel dat de bijdrage van de twee bekendste spelers daarin vrij gering is. Clubtopscorer Mimoun Mahi maakte er dit kalenderjaar nog maar twee en de Japanse ster-in-wording Ritsu Doan heeft geen enkele goal of assist geleverd in 2019.

Bij sc Heerenveen hapert het de laatste vier duels ook bij zijn twee blikvangers, Michel Vlap en Sam Lammers. De 21-jarige spelers hebben beide in de vorige vier wedstrijden van sc Heerenveen in de Eredivisie ook geen goal of assist geleverd.

SC Heerenveen – FC Groningen statistieken

De helft van de afgelopen zes derby’s eindigden in gelijkspel en FC Groningen won er twee. Ook het doelsaldo van die zes partijen is close: 8-8. Wel wist sc Heerenveen drie van de zes confrontaties met Groningen in eigen huis te winnen, versus een nederlaag (totale doelsaldo 12-6). Het regende kaarten in die zes partijen: 28 gele en vier rode. In zes van de vorige acht uitwedstrijden van FC Groningen in de Eredivisie heeft de ploeg geen goal gescoord, Heerenveen heeft in zeven van de acht recentste competitieduels minstens twee tegentreffers gekregen.

Uitslag voorspellen

Wedden op Eredivisie? Heerenveen noteert bij de bookmakers 2.28 voor de winst, de quotering voor gelijkspel is 3.55 en gokken op winst Groningen levert 2.90 x je inleg op. Nu de bepalende spelers van beide teams niet zo productief zijn tippen we ‘onder de 2,5 goals’ @2.28.

Back To Top