Skip to content

Zaterdag om 18:30 uur speelt FC Groningen – Ajax in de 31e speelronde van de Eredivisie. De gastheren staan negende en zijn nog in de race voor Europese startbewijzen, de gasten uit Amsterdam hebben de koppositie in handen maar weten zich slechts op doelsaldo te onderscheiden van PSV.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Geen rust voor jonge Ajax spelers

Idealiter zou Ajax-trainer Erik ten Hag nu in de positie verkeren om vermoeide spelers en sleutelspelers niet of beperkt in te zetten. Gasten als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui en Donny van de Beek zijn rond de twintig jaar en krijgen dit seizoen plots veel meer matches voor hun kiezen dan ze gewend zijn. En op topniveau ook, zoals de twee tweeluiken tegen Real Madrid en Juventus in de Champions League, en met een confrontatie in de halve finale met Tottenham alvast in de agenda.

B ploeg Ajax geen optie

De wat meer ervaren krachten zoals Daley Blind, Dusan Tadic en Hakim Ziyech lijken zich wel te redden, zij zijn gedurende hun profloopbaan gehard en weten hoe ze hun krachten over een seizoen moeten uitsmeren.

Hoe dan ook, Ten Hag heeft dus niet de luxe om basisspelers lukraak aan de kant te houden. PSV heeft immers evenveel punten en Ajax kan er niet op gokken dat met de b-keus ook wel wordt gewonnen.

Erik ten Hag heeft zijn les geleerd

In de allereerste wedstrijd op het programma van Ajax dit Eredivisieseizoen, op 11 augustus 2018 tegen Heracles, dacht Ten Hag het nog wel te kunnen rooien met een fantasieopstelling. Sierhuis in de spits, Wöber achterin. Al binnen het uur werden ze gewisseld voor Huntelaar en Frenkie de Jong. Het kon puntverlies niet voorkomen: 1-1.

Sindsdien hobbelde Ajax achter PSV aan. Dure les geleerd en Ten Hag zal nu echt niet weer de mannen passeren die de club dit seizoen zoveel succes hebben gegeven. Behalve als het echt niet anders kan in het geval van bijvoorbeeld De Jong (vorige week hamstringblessure) en Mazraoui (viel uit tegen Juventus).

Weinig goals tegen FC Groningen

FC Groningen heeft zich na de winterstop spectaculair hersteld, want voor de pauze dreigden de noorderlingen zich in de gevarenzone te parkeren. Met spectaculair spel of spectaculaire resultaten ging dat niet gepaard. FC Groningen is er een specialist in om duels gespeend van goals te houden. Bij maar de helft van de wedstrijden van FC Groningen op het programma Eredivisie vallen er minstens twee goals. Ter vergelijking: bij Ajax gebeurt dat bij 90 procent van de eredivisieduels. Knap ook is dat er elfmaal geen tegengoal werd opgelopen, de vierde beste score van de competitie.

Voorspellingen FC Groningen – Ajax

Ajax won vijf van de zes vorige duels met Groningen en speelde eenmaal gelijk. In de Euroborg won Ajax de helft van de vorige zes trips en zegevierde FC Groningen eenmaal. Het doelsaldo over die zes partijen is zuinigjes: 6-8. De Amsterdammers hebben in 22 van de vorige 24 speelronden minstens tweemaal gescoord.

Wedden op Eredivisie? FC Groningen noteert 9.50 voor de winst, gelijkspel staat op 5.75 en gokken op Ajax levert je 1.28 x je inleg op. We gokken erop dat Ajax de handrem aantrekt en minder dan driemaal scoort op 1.96.

Back To Top