Skip to content

Het trainersgilde heeft een nieuwe held. Erik ten Hag is vanwege de successen die hij boekt met Ajax (halve finale Champions League) plots internationaal bekend en gewild geworden. De Amsterdamse club voelt dat ook wel aan en heeft gelijk een nieuw contract uit de printer laten rollen.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Scepsis Erik ten Hag

Aan het begin van het seizoen was er de nodige scepsis over de Tukker, die overigens al in de winterstop van 2017-2018 aantrad. Ten eerste dat feit: een Tukker bij Ajax? Het cliché over bewoners van dat oostelijke deel van het land luidt dat ze zo nuchter, nijver en normaal zijn. Op zich complimenten, maar niet de waarden die bij Ajax en Amsterdam horen.

Daarnaast had Ten Hag zich alleen nog bij FC Utrecht bewezen, een ietwat mager aanloopje om plots voor de Amsterdamse leeuwen te worden geworpen. En ten derde laat hij het in interviews nooit na om te hameren op organisatie, discipline en ‘goed staan’ – ook al termen waar Ajax fans niet warmer van worden. Zij horen liever de woorden dribbel, steekbal en panna.

Ajax in Eredivisie weer in achtervolging

En het hielp ook niet dat Ajax een valse start maakte in de Eredivisie. Thuis tegen Heracles werd het 1-1, waarna PSV de koppositie kon pakken en die tot twee weken geleden niet meer afstond. Telkens in de achtervolging, voor het zoveelste jaar achtereen, dat wekt bij Ajacieden de nodige frustraties op. Ook kwamen er verhalen naar buiten dat de selectie Ten Hag te rigide vond in zijn trainingsvormen en tactische strijdwijze. Kortom, het leek met hem dezelfde kant op te gaan als zijn voorganger Marcel Keizer.

Ajax trainer geprezen

Maar in het voetbal geldt de wet die alle sporten regeert: resultaten spreken voor zich. Medio april heeft Ajax nog uitzicht op de treble: de landstitel, de nationale beker en een Europese prijs. Pas als het toch op alle drie fronten nog mis gaat zullen de keuzes van Ten Hag weer onder een kritisch vergrootglas worden geplaatst. Maar vooralsnog staat hij er uitstekend op. Na de uitschakeling van Juventus gaf de de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport niet de hoogste ranking aan Matthijs de Ligt of Donny van de Beek, maar aan Ten Hag.

Diverse spelers zullen komende zomer uitwaaieren over Europa, waardoor deze bijzondere ploeg een vervagende herinnering wordt. Hopelijk blijft Ten Hag nog een tijdje om een nieuwe wonderploeg te smeden.

Back To Top