Skip to content

Vanavond spelen twee Nederlandse clubs in de voorronde van de Europa League. FC Utrecht neemt het om 18:30 uur op tegen Zrinjski uit Bosnië, AZ treft om 20:30 uur de Zweedse bekerwinnaar BK Häcken.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

FC Utrecht – Zrinjski Europa League

Toen Zrinjski bij de loting uit de koker rolde had geen enkele Nederlandse journalist parate kennis over Zrinjski Mostar, de nummer twee van Bosnië-Herzegovina. Een beetje googelen leverde toch een leuk feitje op: het is een van de eerste clubs van Luka Modric, de huidige wereldvoetballer van het jaar en captain van Kroatië. Hij werd als tiener aan Zrinjski uitgeleend door Dinamo Kiev. De Bosniërs kwamen in deze tweede Europa League voorronde terecht door tweemaal met 3-0 te winnen van Akademija Pandev.

John van den Brom heeft weinig te zeggen

John van den Brom, die debuteert als hoofdtrainer van FC Utrecht na een lange periode bij AZ, had ook weinig zinnigs te zeggen over Zrinjski. Daarom hield hij het maar op deze dooddoener: “Het is een tegenstander die we beslist niet moeten onderschatten.” En om daarna te doen alsof hij heus wel videobanden had bekeken vulde hij het aan met: “Ze hebben een team dat compact kan spelen, maar zeker ook voetballend vermogen heeft”.

Geen gelouterde spelers

Zrinjski heeft geen internationals in de gelederen, wel aan handjevol talenten dat uitkomt voor Bosnië onder 21. Europese ervaring in een hoofdtoernooi is er ook niet, wel hebben veel spelers inmiddels de nodige kwalificatieduels voor de Europa League achter de rug. Niet dat het bij de Alkmaarders nou wemelt van de gelouterde spelers. Van de vijf mannen die recent interlands speelden komen er drie uit Noorwegen, dat momenteel in de achterhoede opereert. Maar Adam Maher, met de trainer meegekomen van AZ, heeft wellicht wel de potentie om zich weer in Oranje te spelen.

AZ – Häcken

BK Häcken uit Goteborg heeft al vijf mislukte pogingen ondernomen om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Van de 22 Europese matches in de clubgeschiedenis werden er acht gewonnen en ook acht verloren. Drie man behoorden in de recente wedstrijden van het Zweedse elftal tot de selectie, waaronder spits Alexander Jeremejeff. Rasmus Lindgren kennen we nog van FC Groningen en Ajax.

Ploeg speelt op de counter

Muamar Tankovic kwam in het verleden uit voor AZ en speelt nu met Hammarby in Zweden. Hij heeft dus ook tegen Hacken gespeeld. “Het is een ploeg die veelal op de counter speelt. Hun belangrijkste spelers zijn doelman Abrahamsson, de nummer tien Paulinho en de spits Jeremejeff”, zo analyseert hij.

Jordy Clasie

AZ raakte dus Maher kwijt, maar trok een andere voormalige Oranje-international aan: Jordy Clasie. Hij had geen contract meer bij Southampton en koos ondanks de huurperiode bij Feyenoord vorig jaar voor de Alkmaarse club.

Wedden? FC Utrecht staat voor de winst genoteerd op 1.20, gelijkspel op 6.25 en Zrinjski op 11.00. De quotering voor een zege van AZ is 1.60, gelijkspel 3.90 en winst Hacken 5.00.

Back To Top