Skip to content

Eindelijk zit er weer wat tekening aan de top van de Eredivisie. Na een uiterst moeizame uitzege van Ajax op RKC (1-2) en de verrassende nederlaag van PSV uit tegen FC Utrecht staan de Amsterdammers drie punten los van de Eindhovenaren. AZ moest ook terrein prijsgeven en heeft na de domper tegen sc Heerenveen (2-4) zelfs de derde plek af moeten staan aan Vitesse, dat VVV over de knie legde (0-4).

Programma Eredivisie 2019 – 2020

RKC – Ajax 1-2 door verkeerde instelling

De slechtste wedstrijd van het seizoen, of misschien wel van de afgelopen twee jaar, was voor Ajax toch nog goed voor drie punten. De Amsterdammers en hun aanhangers reisden naar Waalwijk in de stellige overtuiging dat het met een nulletje of drie, vier zou gaan winnen. Toch stond het bij rust nog 0-0 en had RKC Waalwijk in de 88e minuut een dot van een kans op de 2-2. Het was een collectieve off-day voor de landskampioen, die ook qua zuivere doelpogingen amper afstand wist te nemen: zeven versus vijf.

Verkeerde instelling volgens Ten Hag

Volgens Ajax-trainer Ten Hag had de ongefocuste vertoning te maken met een verkeerde instelling: “Er was geen organisatie en geen energie. De spelers wilden het op 80 procent doen.” De dooddoener is natuurlijk dat het beter zal moeten, aanstaande woensdag in de Champions League thuis tegen Chelsea en daarna thuis in de Eredivisie Klassieker tegen Feyenoord.

FC Utrecht – PSV 3-0 met negen man

Was Ajax in alle objectiviteit wel de sterkere ploeg in het treffen met RKC, al was het vrij marginaal, daar was PSV uit tegen FC Utrecht simpelweg veel te tandeloos en krachteloos. Utrecht had meer schoten, meer zuivere doelpogingen, meer sleutelpasses, meer dribbels en meer hoekschoppen.

Met negen man na twee keer rood PSV

Vorig jaar wist PSV wonderbaarlijk vaak in het laatste kwartier de zaken recht te trekken. Nu waren het juist de Domstedelingen die het verschil maakten: Adam Maher met een pegel in de 82e en Sean Klaiber met een intikker in de 93e minuut gooiden het duel in het slot. De reden voor die Brabantse ineenstorting is helder: Nick Viergever kreeg in de 68e minuut rood en zes minuten later stond PSV na ook rood voor Jorrit Hendrix zelfs met negen man.

PSV-trainer Mark van Bommel was natuurlijk niet zo blij met die prenten. “Met tien man geloofde ik er nog wel in en zelfs met negen man hebben we Utrecht nog onder druk gezet. Wat dat betreft kan ik de jongens niets verwijten, iedereen heeft gevochten tot het einde”, aldus Van Bommel.

Uitslagen Eredivisie speelronde 10

PEC Zwolle – ADO Den Haag 3-1 (1-1)
FC Emmen – Fortuna Sittard 2-1 (0-1)
FC Groningen – Sparta 2-0 (0-0)
Feyenoord – Heracles Almelo 1-1 (1-0)
AZ – sc Heerenveen 2-4 (1-3)
RKC – Ajax 1-2 (0-0)
FC Twente – Willem II 0-1 (0-1)
FC Utrecht – PSV 3-0 (0-0)
VVV-Venlo – Vitesse 0-4 (0-3)

Back To Top