Skip to content

De selectie die de komende week twee kwalificatieduels voor het EK voetbal 2020 gaat spelen herbergt acht eredivisiespelers. Dat is een relatief laag aantal. Afgelopen maart, toen het Nederlands elftal aan de cyclus begon met een match tegen Wit-Rusland, had bondscoach Ronald Koeman nog twaalf spelers uit de vaderlandse competitie in zijn 23-koppige selectie opgenomen.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

EK kwalificaties Nederland

Het Nederlands elftal speelt op 6 september een EK-kwalificatiewedstrijd uit tegen Duitsland. Drie dagen later trappen de Oranjemannen af in en tegen Estland. Minstens vier punten zijn gewenst om het gat richting Noord-Ierland, dal al vier duels op rij won, controleerbaar te houden.

Minder Eredivisiespelers door transfers

Hoe komt die daling van het aantal eredivisiespelers in Oranje tot stand? Ten eerste doordat de twee grootste jonge talenten van Nederland een toptransfer maakten. Frenkie de Jong maakte een transfer naar FC Barcelona, Matthijs de Ligt naar Juventus. Overigens zijn beide niet ijzersterk aan het nieuwe hoofdstuk in hun loopbaan begonnen. De Ligt liet in de wedstrijd tussen Juve en Napoli (3-2) grote steken vallen, De Jong speelt bij Barca op een voor hem onwennige plek (linksbuiten) en moet zijn draai nog vinden. Luuk de Jong ging van PSV naar Sevilla en Tonny Vilhena van Feyenoord naar Krasnodar.

Blessures Bergwijn en Van de Beek

Last minute viel er nog een Eredivisieklant af: Steven Bergwijn van PSV liep een blessure op en wordt vervangen door Justin Kluivert van AS Roma. En sinds een dikke week is Donny van de Beek ook door fysieke klachten niet in staat te spelen. Daar staat tegenover dat Quincy Promes na avonturen in Rusland en Spanje is teruggekeerd in Nederland (Ajax). En Donyell Malen (PSV) is voor de eerste keer present in het keurkorps. De oudste speler is Ryan Babel, 32 jaar, en de jongste is Malen (20).

Een paar spelers uit de Eredivisie kloppen nadrukkelijk op de deur van Oranje. Het zal niemand verbazen als bij de volgende interlands er ruimte is in de definitieve selectie voor Calvin Stengs en Kelvin Boadu van AZ.

Selectie Nederlands elftal

Doel: Jasper Cillessen (Valencia), Jeroen Zoet (PSV), Kenneth Vermeer (Feyenoord)

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (AFC Bournemouth), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale)

Middenveld: Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Kevin Strootman (Olympique Marseille), Tonny Vilhena (Krasnodar), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Ryan Babel (Galatasaray), Steven Berghuis (Feyenoord), Luuk de Jong (Sevilla), Justin Kluivert (AS Roma), Donyell Malen (PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Quincy Promes (Ajax)

Back To Top