Skip to content

Vitesse staat bovenaan de ranglijst van de Eredivisie, maar Ajax en PSV hebben minder verliespunten. Doordat er vorige week geen volledige speelronde werd afgewerkt, zitten we een tijdje met een scheve tabel (zie: stand eredivisie). Vitesse heeft uit vijf duels elf punten, terwijl de landskampioen uit vier duels tien punten heeft en PSV eveneens. Feyenoord boekte de eerste competitiezege van het seizoen: 0-1 tegen Willem II.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Sparta – Ajax 1-4

Midweeks een Europese match, in het weekend weer binnenlands aan de bak. Het is een vermoeiende combinatie, misschien niet eens zozeer lichamelijk, want voetbal is tenslotte een spel dat per team door elf topfitte mannen tegelijk wordt uitgevoerd. Maar is het mogelijk om keer op keer maar weer het allerbeste uit jezelf te halen, in de wetenschap dat gewoon een van de 34 speelronden veel minder impact heeft dan een play-off in de Champions League?

Ajax niet tiptop fris

Ons punt is hier dat Ajax ondanks de ruime zege op Sparta geen tiptop frisse indruk maakte tegen de Rotterdammers. De thuisploeg liet bijna evenveel schoten noteren (12 om 15) en was oppermachtig in de luchtduels. Dat had de ploeg zelf ook wel door, daarom werd keer op keer voor de lange bal gekozen. Ajax won maar 38 procent van de kopduels en werd ook vaker van de bal gezet (13 versus 22). De winst was dus niet zozeer een teamprestatie, maar berust op de klasse van mannen als Dusan Tadic (penalty en twee assists) en Hakim Ziyech (twee goals).

RKC – PSV 1-3

Tot de 65e minuut stond RKC Waalwijk brutaal voor tegen provinciegenoot PSV en pas in de 76e minuut maakten de gasten zelf een goal, want de gelijkmaker kwam op naam van RKC-speler Paul Quasten (65.). Vier van de zeven zuivere doelpogingen van PSV kwamen in het laatste kwartier. Ook vorig seizoen sloegen de Eindhovenaren vaak in de slotfase toe. Was toen Luuk de Jong de ideale kapstok voor counters, nu vervult Kostas Mitroglou die rol. De Griek maakte alweer als invaller een goal, net als midweeks tegen Apollon.

Komend weekend ligt de Eredivisie stil vanwege de interland periode. Op zaterdag 14 september volgt de hervatting.

Uitslagen Eredivisie speelronde 5

FC Twente – FC Utrecht 3-1 (1-0)
Sparta – Ajax 1-4 (0-2)
Vitesse – Z 2-1 (1-1)
Willem II – Feyenoord 0-1 (0-0)
RKC Waalwijk – PSV 1-3 (1-0)
Heerenveen – Fortuna Sittard 1-1 (1-1)
FC Groningen – Heracles 1-2 (0-1)
ADO Den Haag – VVV 1-0 (1-0)
FC Emmen – PEC Zwolle 1-3 (1-3)

Back To Top