Skip to content

Woensdag 11 mei om 20.00 uur speelt Sparta op het Kasteel tegen PEC Zwolle. Sparta staat met nog twee rondes op het eredivisie speelschema te gaan op plek zestien, PEC is de nummer 18. Het onderlinge verschil is 2 punten: 29 voor de Rotterdammers, 27 voor de Zwollenaren. Het doelsaldo van Sparta is min 22 en dat van PEC min 23. Check wedden op eredivisie voor de favorieten van deze week.

Sparta – PEC: degradatie Zwolle bij verlies

Een nederlaag houdt in dat PEC Zwolle degradeert, want Sparta is dan niet meer bij te halen en nummer 15 Fortuna Sittard (32) is dan ook definitief uit zicht. De nummers 17 en 18 in de Eredivisie stand degraderen vanaf dit seizoen direct uit de Eredivisie. Tot nu toe overkwam dat alleen de nummer 18. Hard, maar duidelijk, en het levert ook (dit seizoen in elk geval) langduriger spanning onderin op.

In de KKD wordt overigens al volop in de Eredivisie play offs gestreden om de felbegeerde allerlaatste Eredivisie plaats.

Absenties Sparta Rotterdam

Bij Sparta is Henk Fraser twee weken geleden aan de kant gezet. De club wilde zijn assistent op straat zetten en Fraser pikte dat niet. Hij nam ontslag, nadat hij trouwens toch al eerder had besloten om na de zomerstop aan de slag te gaan bij FC Utrecht.

Mica Pinto en Mario Engels ontbreken bij deze wedstrijd. Lennart Thy was de gevierde man in de vorige speelronde tegen FC Groningen. Hij maakte zijn 40e eredivisiegoal ooit en daarmee is hij wat Duitse spelers betreft de topscorer aller tijden op het hoogste Nederlandse niveau!

Voetbal voorspellen?

Afwezig bij PEC

Bij PEC zijn er meer absente mannen: Sam Kersten, Mustafa Saymak, Dean Huiberts en Samir Lagsir hebben blessures. Daishawn Redan, Bram van Polen en Mees de Wit zijn de topscorers van de club, met respectievelijk zes, vijf en vier treffers. Maar goals maken is het grote probleem bij PEC Zwolle. Dat lukte nog maar 25 keer, samen met Sparta het laagste aantal.

Sparta en PEC hadden veel meer goals moeten maken

En bij beide teams is er een pijnlijk groot verschil tussen het aantal goals dat de kansen op konden leveren (expected goals, gebaseerd op een statistische inschatting van hoe groot de kans was). PEC Zwolle had volgens een samensteller van XG-lijsten 35,7 keer horen te scoren, Sparta 32,6 keer.

Dat is nou waarom topspitsen de ‘big bucks’ verdienen: die weten van een halve kans toch nog wat te maken, terwijl de mindere goden grote kansen verprutsen.

Back To Top