Skip to content

Het concept speelschema Eredivisie 2022 2023 is bekend | Op vrijdag 5 augustus begint de competitie. De KNVB heeft vandaag details prijsgegeven over het nieuwe Eredivisie seizoen. De eerste wedstrijd is sc Heerenveen tegen Sparta, om 20.00 uur.

Concept Eredivisie speelschema bekend

De dag erna, zaterdag 6 augustus dus, staat op het Ajax programma een wedstrijd in Limburg gepland. De landskampioen staat om 16.30 uur tegenover Fortuna Sittard. PSV krijgt om 20.00 uur promovendus FC Emmen op bezoek en Feyenoord opent de nieuwe binnenlandse campagne zondag 7 augustus om 14.30 uur in de Gelredome tegen Vitesse.

KKD begint op dezelfde datum

Ook omtrent de Eerste Divisie, oftewel de Keuken Kampioen Divisie, zijn de contouren van het nieuwe seizoen geschetst. Ook daar wordt het startschot gegeven op 5 augustus 2022. Dan worden er gelijk zeven partijen afgewerkt, allemaal beginnend om 20.00 uur.

De vorige jaren begon de Eerste Divisie eerder dan de Eredivisie. Dat heeft te maken met het aantal duels: er zijn meer clubs in de KKD dan in de Eredivisie. Aangezien het programma wereldkampioenschap voetbal al in november 2022 start, begint de Eredivisie nu wat vroeger dan gebruikelijk. Oranje opent op 21 november het WK tegen Senegal.

Winterstop Eredivisie 2022 op 13 november

De winterstop begint acht dagen eerder, op 13 november. En op 6 januari 2023 is de hervatting van het Eredivisie programma. Dan is de WK-finale 2,5 week achter de rug.

Een paar dagen kunnen we aanmerken als ‘supersunday’. Bijvoorbeeld zondag 18 september. Dan staan AZ – Ajax en PSV – Feyenoord op het menu. De eerste Eredivisie klassieker tussen Ajax en Feyenoord laat op zich wachten tot het nieuwe jaar. Op 22 januari ontvangt Feyenoord in De Kuip Ajax.

Johan Cruijff Schaal op zaterdag 30 juli

En de Johan Cruijff Schaal dan? Inderdaad, voordat de Eredivisie losbarst, wordt om de Nederlandse supercup gespeeld (waar natuurlijk heel wat voetbal weddenschappen af te sluiten zijn). Dat is op zaterdag 30 juli. Normaal is dat duel op zondag, maar op het PSV programma staat dinsdag een Champions League-voorronde gepland, daarom is gekozen voor zaterdag. Schema’s maken is een boel gepuzzel.

Concept kan nog veranderen

En daarom heet dit ook een ‘conceptprogramma’. Een concept kan nog veranderen. Zo hebben PSV, FC Twente en AZ vanwege mogelijke Europese play-offs de mogelijkheid om de competitiewedstrijd tussen hun twee play-off-duels te laten verplaatsen naar woensdag 31 augustus. Dat gaat ook op voor Ajax, het Feyenoord programma en de overige clubs die zich plaatsen voor de Europese groepsfases wat betreft de competitiewedstrijd tussen hun 5e en 6e Europese groepsfasewedstrijden.

Back To Top