Skip to content

Zondag 3 maart om 16:45 uur speelt AZ thuis tegen Fortuna. De Alkmaarders staan vierde in de Eredivisie en werden na een puike reeks afgelopen weekend door Willem II terug op aarde gezet. Fortuna staat dertiende en is een van de vele clubs die over hun schouder moet kijken in een poging om de degradatiezone te vermijden.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

AZ – Fortuna Sittard Eredivisie

Dat verlies van AZ was geen reden tot zorg. Er is een reden dat de Alkmaarders vierde staan: de redelijk jeugdige selectie kan nu eenmaal niet elk weekend zijn topniveau bereiken. Trainer John van den Brom verdient de credits dat hij na een matige seizoensstart, en de nodige pech met blessures, toch weer een swingende kliek van de Noord-Hollanders wist te smeden. Niet onbelangrijk is het dat supertalent Calvin Stengs na een lange herstelperiode de draad oppikt.

Hollandse school voetbal AZ

Veel kenners menen dat de Hollandse school van voetballen inhoudt dat je de tegenstander op zijn eigen helft klem zet. Domineren, niet reageren. AZ Alkmaar voldoet wel enigszins aan dat beeld door 32 procent van de speeltijd balbezit te hebben in het eerste derde van de tegenstander. Alleen Ajax en PSV hebben een hoger percentage. En het is slechts een van de vijf clubs met meer dan vijftig procent balbezit (de grote drie en PEC horen er ook bij). Een ander teken van verzorgd positiespel is een hoog percentage geslaagde passes – en AZ slaagt ook voor dat examen met 82,8 procent.

Fortuna moet oppassen op eigen helft

Van Fortuna Sittard hoef je dat niet te verwachten. Of het nou onwil of onkunde is zullen we in het midden laten, maar de Limburgers steken niet al te vaak massaal de middenlijn over en laten zich terugdringen in het eigen eerste derde. Daar speelt in hun matches 31 procent van de speeltijd zich af, de vierde hoogste score in die categorie. Da’s dus een kolfje naar de hand van AZ, dat nog vaker dan wel langer dan normaal het strafschopgebied van de opponent zal bestoken.

Maar opgelet: Fortuna maakte dertien van zijn 25 goals via spelhervattingen of counters. AZ deed dat maar acht keer op ene totaal van 36 treffers. Het is overigens al ruim zeventien jaar geleden dat AZ Alkmaar in de Eredivisie thuis tegen Fortuna speelde, daarna scheidden hun wegen doordat Fortuna een divisie lager speelde.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Voorspellen AZ – Fortuna

Wedden op Eredivisie? AZ staat is favoriet en noteert 1.19, gokken op gelijkspel levert je  6.75 x je inlegop en inzetten op winst van Fortuna 13.00. We verwachten een Alkmaarse winst, maar lucratiever is ‘beide teams scoren’ op 2.06 bij bookmaker Mr Green.

Back To Top