Skip to content

Eredivisie zondag: FC Groningen – VVV Venlo 14:30 uur. Met de gastheren gaat het crescendo en inmiddels staan de Groningers negende, maar VVV haalt na de winterstop met de grootste moeite zijn puntjes op en dreigt zijn huidige achtste plek op te moeten geven.

FC Groningen – VVV Venlo

FC Groningen heeft de laatste zes speelronden goed geboerd met dertien punten, het tweede hoogste aantal na de vijftien van AZ. VVV moest het in dezelfde periode doen met zes stuks en een negatief doelsaldo van 8-16. De laatste zes uitwedstrijden zijn helemaal bar en boos van de Venlose club: drie punten en een saldo van liefst min veertien.

VVV: Maurice Steijn vergt teveel van spelers

Om onszelf even op de schouders te kloppen: al voor de winterstop kondigden we de implosie van VVV aan. De speelwijze van de Limburgers is simpelweg niet 34 speelronden vol te houden. Trainer Maurice Steijn vergt een te hoge intensiteit van zijn mannen. De tactische discipline waarmee ze het veld worden ingestuurd reduceert het spelplezier. Dat is nog wel draaglijk als de resultaten komen, maar zodra er wat barstjes ontstaan, verdwijnt de discipline al rap. En dan komen de beperkingen van de spelers dubbel en dwars naar voren.

Scheuren worden dieper

Kijk bijvoorbeeld naar het percentage balbezit. Dat is bij VVV Venlo 43,4 procent, het laagste van de hele Eredivisie. Is het leuk om week in week uit je terug te laten dringen, achter je mannetje en de bal aan te moeten rennen en bij het sporadische balbezit maar een blinde loei naar voren te geven? Nee, niet echt. Dus hoe langer de competitie duurt, hoe minder verbeten de spelers hun taken uitvoeren. Degradatie is nu zo ongeveer wel afgewend, dus nu willen ze de teugels wat laten vieren. Maar daar is de ploeg niet op gebouwd – er zit geen enkele creativiteit in. Zo worden de scheuren alsmaar dieper en destructiever.

Ook FC Groningen niet zo verfijnd

Niet dat het er bij FC Groningen zo verfijnd aan toe gaat. Sterker nog, de Grunnegers leiden de tabel wat betreft lange ballen en bungelen qua korte passes net als VVV onderin het klassement. Dit wordt dus vooral een clash voor de liefhebbers van werkvoetbal, van spelers die met opgestroopte mouwen zich het zuur voor de ogen bikkelen en die af en toe per ongeluk een aardige pass geven.

Voorspellingen Groningen – VVV

FC Groningen is bij de bookmakers favoriet en staat genoteerd op 1.68, gelijkspel 3.85 en gokken op winst levert je VVV 4.70 x je inleg op bij een goede voorspelling. Die quotering van 1.68 op een thuiszege is naar onze mening hoog genoeg, maar we tippen minstens tweemaal geel voor VVV op 1.75. Het is namelijk ook interessant om te speculeren op hoog oplopende frustraties bij VVV.

Back To Top