Skip to content

AZ – Feyenoord, zondag 27 februari 12:15 uur | AZ won meer van de afgelopen zes onderlinge duels dan de Rotterdammers: drie om twee. Het totale doelsaldo van die reeks is 12-8.

Vreemd genoeg heeft AZ de laatste jaren thuis veel meer moeite met Feyenoord dan uit. Van de laatste zes thuisduels verloor AZ er drie en won het er twee, en het doelsaldo is opvallend genoeg 9-16. In vijf van die zes duels maakte Feyenoord minstens twee treffers.

De uitslagen van de vorige jaren wijzen naar minstens 3 goals. Zie voor AZ – Feyenoord quoteringen:

Voetbal voorspellen?

Eredivisie topper AZ – Feyenoord

Over goals gesproken, AZ-duels zijn vrij doelpuntrijke evenementen dit seizoen. Bij 8 van de vorige 10 Eredivisie wedstrijden van AZ Alkmaar vielen er minstens drie goals. AZ heeft in eveneens acht van de vorige 10 speelronden zelf minstens tweemaal het net gevonden.

En thuis heeft AZ bij de laatste zes optredens zestien punten vergaard. Dat is het hoogste aantal van alle achttien eredivisieclubs in die periode. Feyenoord doet het overigens ook aardig in uitduels, met veertien punten uit de laatste zes trips.

Feyenoord uit licht favoriet

In november speelde Feyenoord al thuis tegen de Noord-Hollanders (1-0), dus het pikante is er nu wel af dat trainer Arne Slot vorig seizoen bij AZ ontslagen werd, omdat-ie in onderhandeling was met Feyenoord. Destijds was het verschil trouwens wel wat groter dan die uitslag aangeeft. Feyenoord had 9 doelpogingen tussen de palen, AZ vier, en ook lukte het de Rotterdammers makkelijker om ruimtes te vinden. Dat leidde tot bijna drie keer meer steekballetjes dan AZ.

Feyenoord presteert beter dan verwacht

AZ presteert bijna precies zoals de expected goals-algoritmes aangeven, bij Feyenoord wordt wat vaker gescoord dan op basis van hoe groot de kansen zijn kon worden verwacht. Maar het doelsaldo van Feyenoord is sowieso zo superieur aan dat van AZ (+35 en +18) dat het niet echt van belang is voor dit duel.

De clubs staan op respectievelijk plek vier en drie van de Eredivisie en na 23 speelronden is het gat 6 punten.

Back To Top