Skip to content

Ajax heeft de Klassieker tegen Feyenoord met 1-0 gewonnen. De Rotterdamse gasten verweerden zich kranig en gaven weinig weg. Het Legioen zal menen dat het gezien de kansverhoudingen recht had op een puntje. De realiteit is wel dat de Amsterdamse landskampioen precies halverwege de competitie zes punten meer heeft dan Feyenoord, dat ook nog PSV en Vitesse voor zich moet dulden.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Uitslag Ajax – Feyenoord 1-0

De thuisploeg nam in het eerste half uur de touwtjes in handen en even leek het een stormloop te worden, zoals in de vorige editie van de Klassieker Ajax – Feyenoord (4-0). Maar nog voor rust beet Feyenoord van zich af, ook daartoe gedwongen door de openingstreffer van Ryan Gravenberch. In de 22e minuut kapte de middenvelder zich vrij en rondde hij koel af.

Gelijkmaker blijft in Klassieker uit

Na rust waren grote kansen schaars en hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Of in een houdgreep zelfs, want het duurde tot de slotfase voordat een van de twee doelmannen zich weer echt in moest spannen. Feyenoord kon tweemaal aanleggen voor de gelijkmaker, maar Onana stond zijn mannetje. Uiteindelijk stapte Ajax het veld af met een expected goals* van 1.19 en Feyenoord met 0.87. Kortom, Ajax had wel de grootste kansen.

Visie Erik ten Hag en Dick Advocaat

Erik ten Hag wilde weinig weten van een gelijkopgaande partij. “Waren we niet oppermachtig? Jawel!”, vond hij. “Zeker de eerste veertig minuten.” Al moest hij dit toegeven: “In de eindfase van de eerste helft ging Feyenoord uit een ander vaatje tappen, in de tweede helft was het een strijd.”

“We hebben dit seizoen best wel eens te veel gekregen. Maar nu krijgen we te weinig”, meende Feyenoord-trainer Dick Advocaat. “Ajax is een ploeg die normaal heel veel kansen creëert. Maar ze hebben nauwelijks kansen gehad.”

Uitslagen Eredivisie speelronde 17

PSV versloeg Sparta met 3-5 en Vitesse bleef bij via een 1-4 zege op FC Emmen. AZ behield de aansluiting door ADO met 2-1 te verslaan. De topaffiche van komend weekend is Feyenoord tegen AZ, zondag om 16:45 uur.

AZ- ADO Den Haag 2-1 (0-0)

*Expected Goals (XG) | Een statistische maatstaf voor het verwachte aantal goals van een team of speler. Door het verzamelen van heel veel data omtrent schoten (door statistiekbureaus als Opta), kan worden berekend hoeveel doelpunten je kan verwachten van een specifieke doelpoging. XG berekent de kwaliteit van een schot. Dit wordt gebaseerd op zaken zoals het type assist, de hoek van het schot, afstand tot het doel en nog veel meer variabelen.