Skip to content

Ajax – PSV Eredivisie | Zondag 10 januari om 16:45 uur speelt Ajax in Amsterdam tegen PSV. Na veertien speelronden scheidt slechts een puntje beide teams, die vermoedelijk dit seizoen gaan uitmaken wie landskampioen wordt.

voorbeschouwing Ajax - PSV Eredivisie
Ajax – PSV in februari ’20

Ajax – PSV onderling

De vorige zes duels tussen deze giganten van het Nederlandse voetbal leverde drie zeges op voor de club uit de hoofdstad en twee voor de Brabanders. Tel je de goals van die zes duels bij elkaar op, dan komt PSV als winnaar uit de bus: 7-8. In de Johan Cruijff Arena wist Ajax vier van de zes vorige confrontaties met de Eindhovense rivalen te winnen en werd eenmaal verloren (saldo 11-4).

Twee keer beter doelsaldo Ajax

Ondanks het gemopper op de wisselvalligheid en Europese uitschakeling (in de Champions League althans) van Ajax realiseert de club met afstand de beste cijfers van de Eredivisie. Vijftig goals voor, uit 52 expected goals, en tien goals tegen, uit 9,9 expected tegengoals – dat zijn cijfers waar de concurrentie alleen maar van kan dromen. PSV staat op 33 goals voor (uit 32,9 xg) en 11 tegengoals (uit 14,3 xg against). Het doelsaldo van Ajax is dus tweemaal beter dan dat van PSV.

Restverdediging niet op orde

Maar, zo kan worden tegengeworpen, PSV zit in een opwaartse curve, terwijl het lijntje van Ajax bibbert, er weer wat chagrijn heerst over trainer Erik ten Hag en alle tactische genieën van Nederland menen dat Ajax keer op keer zijn ‘restverdediging’ niet op orde heeft. Wat zoiets betekent als: iedereen stormt maar naar voren en laat achterin gaten ontstaan.

Zwakke plek PSV

Bij PSV is er sinds vorig seizoen veel veranderd en alleen deze vier spelers zien we nog terug in de basis: rechtsback Denzel Dumfries, controleur Pablo Rosario, linksbuiten Cody Gakpo en spits Donyell Malen. Zwakke plek lijkt het duo centraal achterin dat bestaat uit Jordan Teze en Olivier Boscalgi. Die verdedigers zijn nog bepaald geen Siamese tweeling en regelmatig gaat het fout met uitstappen en de buitenspelval activeren.

Aanvallers op tijd klaargestoomd voor Ajax – PSV?

Ajax lijkt weer te kunnen beschikken over rechtsback Noussair Mazraoui en Mohamed Kudus, die twee maanden geleden geblesseerd raakte. Eerder deze week vielen alle aanvallende opties voor Ten Hag weg, want zowel Lassina Traoré, Brian Brobbey als Klaas-Jan Huntelaar kampten met pijntjes, maar wellicht is een van hen op tijd klaargestoomd. Anders kan Dusan Tadic altijd nog in de punt van de aanval opdraven. Bij PSV zijn Eran Zahavi, Érick Gutiérrez, Ryan Thomas en Mauro Juniór weer speelklaar.


Wedden op Eredivisie Ajax – PSV | Ajax noteert bij Toto 1.68 voor de winst, gelijkspel 4.20 en winst PSV 4.60. In vier van de vorige thuiswedstrijden tegen PSV maakte Ajax twee of minder goals. De weddenschap ‘Onder 2,5 goals’ voor Ajax noteert 1.50.

Back To Top