Skip to content

Zondag 24 oktober om 16:45 uur wordt Ajax – PSV gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Het is een clash tussen de koploper en nummer twee van de Eredivisie. Ajax heeft 22 punten na negen duels, PSV heeft er 21. Wel is het doelsaldo stukken beter bij de Amsterdammers: plus 30 tegen plus 10.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

Ajax – PSV: volgt er een afstraffing?

Proef je de stemming in medialand, dan is er een sfeer ontstaan dat Ajax honderd klassen beter is dan PSV en er een grote afstraffing dreigt. Maar ja, het verschil op de ranglijst is toch echt maar 1 puntje. Dat Ajax in de Champions League uithaalde tegen Borussia Dortmund (4-0) terwijl PSV onderuit ging tegen Monaco (1-2) is niet per se heel veelzeggend.

Ook heeft PSV het in de afgelopen jaren niet heel beroerd gedaan tegen Ajax. Oké, de balans is op het eerste oog matig: van de vorige zes duels won Ajax er twee, PSV één en werd het dus driemaal gelijk. Wel is het doelsaldo in het voordeel van PSV: 7-9. In Amsterdam won Ajax vier van de zes vorige keren dat PSV op bezoek kwam en verloor het een keer (saldo 10-8).

Ajax koelbloedig

Ajax presteert zowel bij het aantal goals als bij het aantal tegengoals beter dan op basis van de expected goals kan worden verwacht. Je kan dan concluderen dat de afmakers en keeper van de Amsterdammers simpelweg koelbloediger zijn dan de gemiddelde voetballer, en dat het dus logisch is dat ze ook bovengemiddeld presteren. Maar vaak blijkt dat teams over de lengte van een heel seizoen met hun echte prestaties terugveren richting de expected goals-waarde.

Verbetering verwacht bij PSV

En bij PSV valt een verbetering te verwachten wat betreft tegengoals, want de Brabanders hebben 12 tegentreffers opgelopen, terwijl er op basis van de kansen 8 verwacht konden worden. En dat Joel Drommel best wel wat minder slippertjes zou mogen maken onder de lat van PSV is met het blote oog waarneembaar.

Blessure Noni Madueke

Noni Madueke kwam niet schadevrij uit de pot tegen Monaco en zal ontbreken. PSV-trainer Roger Schmidt hield de hoop erin: “We moeten accepteren dat Monaco scoorde nadat ze één keer in onze zestien kwamen. Ik weet dat deze nederlaag nu pijn doet, maar we kunnen dit ook zien als een goede stap in onze ontwikkeling.”

Wil je wedden op dit Eredivisie duel? Ajax noteert bij de bookies 1.40, gelijk 4.80 en winst PSV 5.90. De beste keus lijkt dat beide teams scoren @1.60.

Back To Top