Skip to content

Ajax – AZ Alkmaar | Zondag speelt Ajax om 20:00 uur thuis in de Arena tegen AZ. De Amsterdammers zullen ook na deze 24e speelronde nog wel bovenaan de Eredivisie staan, want het verschil van drie punten kan nog wel overbrugd worden, maar Ajax heeft een veel sterker doelsaldo (plus 45 versus plus 31).

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Ajax – AZ Alkmaar Eredivisie zondag

De nummers een en twee van de competitie verkeren niet in de beste fase van het seizoen. Ajax haalde uit de laatste zes speelrondes in de Eredivisie twaalf punten, AZ negen. Tot 6 december 2019 was Ajax ongeslagen in dit seizoen van de Eredivisie, maar na die 0-2 nederlaag tegen Willem II ging het gelijk ook mis tegen AZ, gevolgd door recente nederlagen tegen FC Groningen en Heracles.

Nederlaag december volkomen terecht

Die 1-0 nederlaag tegen AZ op 15 december 2019 was geheel terecht. Was Ajax in de speelronde daarvoor tegen Willem II vooral ongelukkig met het benutten van kansen, daar lukte het tegen de Alkmaarders simpelweg niet om sowieso oog in oog met de keeper te komen. Het aantal expected goals (hoe groot kansen zijn) van Ajax kwam uit op 0,77. Oftewel, al die doelpogingen waren zo zwak, dat zelfs als je ze allemaal op elkaar stapelt, het volstrekt normaal was dat Ajax geen goal scoorde. En AZ had toen een verwachte goalwaarde van 2,2: die ene goal was dus magertjes gezien de kansen.

Voldoen Schuurs, Babel en Alvarez wel aan eisen Ajax?

Blessures kunnen elk team ontwrichten. Maar juist een team als Ajax dat zo inzet op positiespel, techniek, spelers die elkaar blindelings kunnen vinden en verzorgde aanvallen, zal de pijn van afwezige spelers extra hard voelen. Ook kunnen we zo zoetjes aan stellen dat sommige spelers niet zozeer uit vorm of niet fit zijn, maar net niet voldoen aan de vereisten van Ajax. Perr Schuurs, Ryan Babel, Edson Álvarez: ze staan toch wel erg scherp in de schaduw van het wonderteam dat precies een jaar geleden Real Madrid en Juventus oprolde.

Ook bij AZ is de rek eruit

Maar bij AZ Alkmaar lijkt de rek er ook wel uit. Calvin Stengs en Myron Boadu spelen hun eerste volledige seizoen nadat ze al op jonge leeftijd er lang uit lagen vanwege blessures. Sinds die zege op Ajax wisten Sparta, Willem II en FC Twente te winnen van de Noord-Hollanders en telkens dwong de voorhoede erg weinig af.

Voorspellingen Ajax – AZ

Ajax won vier van de laatste zes onderlinge potjes, AZ twee. In Amsterdam won Ajax vijf van de vorige zes ontmoetingen en verloor het er een (doelsaldo 20-3!) Wedden op Eredivisie? Ajax staat bij bookmakers genoteerd op 1.52, gelijkspel @4.40 en winst AZ @5.60. We verwachten minder dan vier goals @1.68.

Back To Top