Skip to content

Nederland – Montenegro | Zaterdag 4 september om 20:45 uur speelt het Nederlands elftal in het PSV stadion te Eindhoven tegen Montenegro. Het is de vijfde speelronde in de kwalificaties voor het WK 2022 in Qatar. Na het gelijkspel tegen Noorwegen van woensdag (1-1) geldt nu toch echt het devies dat alleen een zege volstaat.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

WK kwalificatie Nederland – Montenegro

Oranje zwijnde op die avond tegen de Noren enorm dat Turkije in de laatste minuut de zege tegen Montenegro uit de handen zag glippen. In de 96e minuut roste Risto Radunovic met een vrije trap de 2-2 tegen de touwen. Daardoor heeft Turkije nog steeds 1 puntje meer dan Nederland, in plaats van 4 punten meer. Alleen de groepswinnaar krijgt meteen een ticket naar Qatar, dus die kloof zou angstaanjagend groot zijn.

Nu moet het gebeuren

Nu staat Nederland tweede met zeven punten, hetzelfde aantal als Montenegro en Noorwegen hebben. Dit is dus het moment dat de Montenegrijnen definitief op achterstand gezet moeten worden. Turkije zal wel drie punten meenemen uit Gibraltar en hopelijk laat Noorwegen iets liggen uit tegen Letland.

De spelers van Montenegro

Meevallertje is dat Montenegro aantreedt zonder sterspeler Stevan Jovetic, die in 61 interlands 31 keer scoorde. Welke spelers heb je dan wellicht wel eens op tv gezien? Verdediger Adam Marušić van Lazio wellicht, of verdediger Stefan Savić van Atletico Madrid. De meest ervaren geselecteerde speler is aanvaller Fatos Bećiraj. De vice-captain heeft 80 caps en scoorde 12 keer voor zijn land. Hij staat onder contract bij Astana.

Progressie

De nummer 67 van de FIFA-ranking krijgt de laatste jaren niet vaak veel tegengoals. In 2020 en 2021 gebeurde het maar een keer dat er meer dan twee tegentreffers waren en dat was in een friendly tegen Israel in juni 2021 (1-3). Er zit wat dat betreft veel progressie in het land, want de kwalificatie voor Euro 2020 was een ramp. Montenegro werd laatste in groep A en verloor bijvoorbeeld met 7-0 van Engeland.

Oranje onder Louis van Gaal

De situatie van Oranje is ongewis. Onder Ronald Koeman waren er diverse hoogtepunten, vooral tegen toplanden, maar was het ploeteren geblazen tegen landen die weinig ruimte weggeven. Onder Frank de Boer vielen ook de hoogtepunten weg en was het gewoonweg ploeteren. Krijgt Louis van Gaal Oranje weer op het rechte pad? Het eerste kwartier tegen Noorwegen was dynamisch en overtuigend, daarna verzandde het spel in het aloude vruchteloze balbezit met enorme gaten achterin.

Back To Top