Skip to content

Vanavond, woensdag 1 september om 20:45 uur, speelt het Nederlands elftal uit tegen Noorwegen in de kwalificatie voor het programma wereldkampioenschap voetbal 2022 te Qatar. De stand in de groep is ongunstig voor Oranje, dat alleen bij een zege gebaat is en bij puntverlies lelijk in de knoei kan komen.

Noorwegen – Nederland WK kwalificatie

Na drie speelronden in groep G staat Nederland tweede. Dat heeft alles te maken met de smadelijke nederlaag in de eerste speelronde, tegen Turkije (4-2). Daarna werden Letland (2-0) en Gibraltar (0-7) verslagen, met trouwens slechts 0-1 als ruststand tegen het dwergstaatje.

Alleen groepswinnaar krijgt direct WK ticket

Ter herinnering: alleen de groepswinnaar krijgt direct een ticket voor het WK 2022, de nummers twee gaan naar de play-offs en dat is een ongewisse route. Groepswinnaar worden zou wel erg lastig worden, als na vanavond Nederland nog steeds zes punten heeft, en als de Noren er dan negen hebben en de Turken 10. Turkije speelt overigens thuis, om 20:45, tegen Montenegro. Dat land heeft evenals Nederlands zes punten en zou dus ook uit kunnen lopen.

Stand groep G WK kwalificatie
Bron: UEFA

Bekende Noren uit de Eredivisie

De Noren ontbraken op het EK voetbal 2020 en kregen ook flink op de broek van Turkije: 0-3. Daarna werd iets tegen de verhoudingen in met 0-1 van Montenegro gewonnen. Er zitten veel bekende namen in de Noorse selectie: rechtsback Marcus Holmgren (Feyenoord) gaat wellicht debuteren, Patrick Berg is keeper bij sc Heerenveen en Morten Thorsby (ex-Heerenveen), Alexander Sørloth (ex-FC Groningen) en Martin Ødegaard (sc Heerenveen, Vitesse) hebben een Eredivisieverleden.

Virgil van Dijk bovenop Erling Haaland

Blikvanger is de 21-jarige spits Erling Haaland (Borussia Dortmund), die in 12 interlands 7 goals maakte. Wat dat betreft komt de terugkeer van Virgil van Dijk bij Oranje op een mooi moment. De verdediger van Liverpool zal Haaland moeten bewaken. Van Gaal leek na zijn aanstelling ervoor te kiezen om verder te gaan met het 5-3-2 systeem van zijn voorganger Frank de Boer. Uit trainingen kan echter worden opgemaakt dat de switch terug naar 4-3-3 wordt gemaakt.

Selectie Nederlands elftal tegen Noorwegen

De Telegraaf verwacht dat in Oslo het Nederlandse doel wordt verdedigd door Justin Bijlow (Feyenoord). Dit is de verwachte basiself: Bijlow; Timber, De Vrij, Van Dijk, Blind; Frenkie de Jong, Klaassen, Wijnaldum; Berghuis, Memphis, Gakpo. Matthijs de Ligt is geschorst na zijn rode kaart op het EK tegen Tsjechië.

Voorspelling Noorwegen – Nederland

Noorwegen staat bij de bookmakers op 3.90 genoteerd, gelijk op 3.60 en winst Nederland op 2.00. We tippen Over 2,5 goals op 1.87.

Back To Top