Skip to content

Vandaag om 20:45 uur speelt het Nederlands elftal uit tegen Gibraltar. Het is de derde speelronde in de WK-kwalificatie richting Qatar 2022. Oranje heeft drie punten en Gibraltar staat vooralsnog op nul.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Gibraltar – Nederland WK kwalificatie

Gibraltar is de nummer 195 van de wereldranglijst en speelde tot nu toe 30 WK- en EK-kwalificatieduels. Het resultaat? Alles verloren, met een doelsaldo van 9-141. Het Britse overzeese territorium in het zuiden van Spanje werd in 2013 toegelaten tot de voetbalbond UEFA en in 2016 tot de mondiale bond FIFA. Het is dus nog een jong lid van de voetbalfamilie. Maar of er nog veel groei in zit valt te bezien: een land met 34.000 inwoners heeft nu eenmaal een beperkte talentenpool.

Minder goals tegen Gibraltar laatste jaren

Hebben de Gibraltarese voetballers dan nog echt nooit een winstje mogen boeken? Jawel, in de Nations League lukte dat tegen San Marino (1-0) en Liechtenstein (1-0). En ondanks dat België vier jaar geleden met 9-0 won, weet Gibraltar de schade de laatste jaren beperkt te houden – wat natuurlijk ook samenhangt met de tegenstanders. Dit seizoen zijn de 3-0 nederlagen tegen Bulgarije en, afgelopen weekend, Noorwegen de grootste dompers, vorig seizoen wisten de Denen (tweemaal) en Zwitsers zes goals te maken.

Frank de Boer wil minstens 5 doelpunten

Dus hoe hoog moet Nederland de lat leggen tegen een dreumes die het, gezien de beperkte middelen, toch soms best aardig doet? “Noorwegen won vorige week met 0-3 in Gibraltar. Wij willen meer goals maken, ik denk dat we minimaal vijf keer moeten scoren”, aldus bondscoach Frank de Boer. “We moeten zorgen dat we het tempo de hele wedstrijd hoog houden, zodat zij niet op adem kunnen komen.”

Kunstgras en grote veld in het stadion

In het Victoria Stadium, waarin alle ploegen van de nationale competitie spelen, is een kunstgrasmat neergelegd. Het veld is groter dan in de Eredivisie: 120 bij 75 meter in plaats van 105 bij 68 meter. Dat kan in Nederlands voordeel uitpakken: er is meer ruimte om de bal strak en snel rond te spelen, zodat Gibraltar meer verdedigende meters moet afleggen en eerder fouten maakt of vermoeid raakt. Anderzijds kan het, vanuit Gibraltars perspectief, meer lonen om de bal een blinde lel naar voren te geven: de kans dat-ie de lijnen uit vliegt is kleiner.

Gibraltar – Nederland voorspellen

Gibraltar noteert bij de bookmakers 61.00, gelijkspel 31.00 en winst Nederland 1.01. Denk je dat De Boers wens uitkomt, pak dan ‘over 4,5 Nederlandse goals’ met een quotering van 1.71.

Back To Top