Skip to content
Nederland - Noorwegen WK kwalificatie

Jong Oranje heeft na twee van de drie wedstrijden in de groepsfase van het EK onder 21 jaar twee punten. De laatste pot in de groep is tegen gastheer Jong Hongarije. Winst is absoluut noodzakelijk om te kunnen overleven, maar de Nederlandse talentjes zijn ook afhankelijk van wat Jong Duitsland en Jong Roemenië tegen elkaar doen.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

EK onder 21 Jong Oranje

De situatie in groep A van Euro U21 is dat Jong Duitsland en Jong Roemenië beiden vier punten hebben en een doelsaldo van respectievelijk +3 en +1. Jong Oranje volgt met twee punten (saldo 0) en Jong Hongarije heeft nul punten (-4).

Dat levert deze permutaties op: als de Duitsers en Roemenen niet gelijk spelen, dan heeft Oranje genoeg aan winst op de Hongaren. Spelen ze wel gelijk, maar met een score van 0-0 of 1-1, dan kan Oranje ook nog doorgaan, mits het zelf wint, en aan zijn doelsaldo werkt. Maar is het gelijkspel tussen de rivalen 2-2 of 3-3, enzovoorts, dan is Jong Oranje sowieso uitgeschakeld.

Akkoordje Duitsers en Roemenen?

Verdediger Sven Botman over het scenario dat de Duitsers en Roemenen het stilzwijgend op een akkoordje gooien: “Het lijkt me niet dat ze bewust op 2-2 gaan spelen. Als er eentje dan toch verliest, is het voor hen ook gelijk klaar. Het lijkt me sterk dat dat wordt afgesproken. Ik denk ook niet dat dat legaal is.”

Knieblessure Noa Lang

De broodnodige goals zullen in elk geval niet afkomstig zijn van Noa Lang. De 21-jarige aanvaller van Club Brugge, vorig jaar nog een Ajacied, liep een knieblessure op. Een paar dagen terug blaakte hij nog van het zelfvertrouwen en droomde hij ervan de komende maanden twee EK’s te spelen: de finaleronde van dit EK voetbal onder 21 en Euro 2020 bij de grote mannen. Daar hoeft nog niet per se een kruis doorheen, want inmiddels blijkt de schade beperkt te zijn gebleven tot een bloeduitstorting.

Erwin van der Looi houdt vast aan tactiek

Bondscoach Erwin van der Looi wil vasthouden aan de manier van spelen van de kwalificatieperiode en twee groepsduels. “Het zou heel raar en opportunistisch zijn om dan zomaar halverwege alles wat je aan het doen bent om te gooien en met een hele andere tactiek te spelen”, zegt hij. En dat er niet zes, maar slechts twee punten op de teller staan, is ook zo gek niet: “Ik heb ook vanaf dag één gezegd dat wij niet de arrogantie moeten hebben om te zeggen dat we even Europees kampioen worden.”

Jong Hongarije tegen Jong Nederland begint dinsdag om 18:00 uur.

Back To Top