Skip to content

Het Nederlands elftal heeft de eerste drie speelronden van het WK voetbal programma m.b.t. de kwalificatie achter de rug. De drieklapper leverde zes punten op, niet helemaal het gewenste aantal, want de lat lag toch op minstens zeven punten. In september wordt het traject hervat. Tussendoor wordt nog even het Europees Kampioenschap afgewerkt, in juni en juli 2021.

 

Nederland na eerste WK kwalificaties

Turkije leidt de dans in groep G en heeft na drie duels zeven punten, een meer dan Nederland. Een meevallertje was dat Turkije dinsdagavond thuis met 3-3 gelijk speelde tegen Letland. De kans is groot dat Nederland, en ook Noorwegen, geen punten droppen tegen de Letten. Dus dit levert Oranje eigenlijk twee ‘gratis’ punten op. Het team heeft nu alles weer in eigen hand: wint Oranje de komende zeven matches, dan komt het uit op 27 punten, en Turkije kan in dat geval maximaal 25 punten halen.

Flets Noorwegen gunstig voor Oranje

Een ander gunstig teken is dat Noorwegen nog flets voor de dag komt. Er was, toch terecht, het nodige respect voor het Scandinavische land toen het uit de lotingkoker kwam. Want er is een generatie talenten opgestaan aldaar: Erling Haaland (Dortmund), Martin Odegaard (Real Madrid, uitgeleend aan Arsenal), Alexander Sorloth (RB Leipzig), Fredrik Mitsjo (AZ) en Jens Hauge (AC Milan)- da’s een aardige collectie bepalende spelers, en op Mitsjo (27) na ook nog tamelijk jong.

Echt niet nog 21 punten

Maar de zege op Gibraltar (0-3, expected goals 3,7) was al met al mager, thuis was er een enorme domper tegen Turkije (0-3, wel geflatteerd) en uit tegen Montenegro werd met fortuin de volle buit gepakt (0-1, xg 1,6 tegen 1,2). Kortom, Noorwegen zal uit de komende zeven kwalificatieduels ook echt niet nog 21 punten gaan halen.

Volgende interlands in september

Het volgende blok van drie interlands, van woensdag 1 tot en met dinsdag 7 september, is een tikje pittiger. Eerst Noorwegen uit, een potentiële bananenschil, thuis tegen Montenegro en dan komen de Turken naar Amsterdam. Loopt Oranje daar schade op, dan kan er nog het een en ander goed worden gemaakt in oktober, uit tegen Letland en thuis tegen Gibraltar. Turkije en Noorwegen treffen elkaar op 8 oktober.

Qua goals blijft Depay belangrijkste schakel Oranje

Welke spelers hebben goede zaken gedaan wat betreft mee mogen gaan naar Euro 2020? Memphis Depay blijft qua goals de belangrijkste schakel, met twee treffers en twee assists. Steven Berghuis opende eindelijk zijn goal-rekening bij Oranje en staat nu op twee goals ooit, ook leverde de Feyenoorder een assist. Luuk de Jong heeft uitstekende cijfers met drie goals in 188 minuten speeltijd. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Tim Krul waren de enige drie die alle 270 minuten meededen.

Back To Top