Skip to content

De interlandperiode is weer achter de rug en half november werkt Oranje zijn laatste twee duels in de EK-kwalificatie af. Dat betekent dat we de komende vier weken weer in de ban zijn van de vaderlandse competitie, de Eredivisie. Welke spelers daarin kloppen op de deur van het Nederlands elftal of maken kans om er over negen maanden bij te zijn op Euro 2020?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Beste selecties Ajax, PSV, Feyenoord en AZ

Natuurlijk kijkt bondscoach Ronald Koeman in eerste instantie naar spelers van Ajax, PSV, Feyenoord en AZ, met het argument dat die clubs nou eenmaal de beste selecties hebben, en dat de spelers daarvan het gewend zijn om onder grotere weerstand te trainen en onder grotere druk te spelen. Best logisch, al zou het ook voor spelers van kleinere clubs mogelijk moeten zijn om het Oranje shirt te mogen dragen. Stel dat een gastje van negentien jaar nog niet is doorgebroken, maar dan in vijftien matches dertig goals maakt. Verdient die dan niet op zijn minst een plek in de voorselectie?

Halil Dervisoglu van Sparta bij beste spelers Eredivisie

Oke, dat scenario is wel heel hypothetisch, maar laten we nu kijken naar het geval Halil Dervisoglu. De negentienjarige aanvaller van Sparta behoort simpelweg tot de vijf beste Eredivisiespelers van de afgelopen negen speelronden. Hij maakte vier goals, gaf drie assists en dat uit een veel lager totaal aantal schoten op goal dan pakweg Hakim Ziyech of Steven Berghuis. De zuiverheid van zijn schoten is kortom nog veel groter dan bij die erkende toppers. Overigens speelt hij momenteel voor Turkije onder 21, maar hij mag nog een switch naar de Nederlandse voetbalidentiteit maken. Begin 2020 gaat hij naar het Engelse Brentford.

Adam Maher in Nederlands elftal?

De geijkte namen in het lijstje met spelers die op de deur van het Nederlands elftal kloppen zijn Calvin Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners. Maar waarom niet Adam Maher er weer eens bij halen? Hij is 26 jaar, heeft jaren geleden vijf interlands meegedaan en geeft Koeman een extra optie als Propper geblesseerd is of als hij Frenkie de Jong dan wel Donny van de Beek op een iets andere plek wil neerzetten.

Dest en Ihattaren kiezen mogelijk voor Oranje

Dan zijn er nog de vraagtekens rond Sergino Dest en Mohamed Ihattaren. De eerste wordt ook begeerd door het Amerikaanse elftal, de tweede staat voor de keus tussen Marokko en Nederland. Beide hebben de afgelopen interlandperiode verkozen om thuis te blijven, zodat ze de keuze nog even uit kunnen stellen. Dat lijkt positief voor de kans dat ze toch voor Oranje kiezen, immers: als hun hart heel zwaar bij Team USA of de Atlas Leeuwen zou liggen, dan hadden ze nu al daarvoor willen kiezen.

Back To Top