Skip to content

Dat de Eredivisie, als die na de zomer aan het seizoen 2020-2021 begint, het een tijdje zonder publiek op de tribunes moet stellen lijkt zeker. Maar daar staat als troost tegenover dat het ook steeds realistischer wordt dat het seizoen überhaupt weldra in september, of zelfs eerder, kan beginnen.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Weinig kans op corona bij voetbal in de buitenlucht

Want er komt steeds meer wetenschappelijke consensus over de aard van het coronavirus en een van de conclusies die voorzichtig kan worden getrokken, is dat sporten in de buitenlucht een acceptabel laag besmettingsrisico oplevert. Een sport als voetbal levert vele contactmomenten op. Maar die zijn telkens zo kort dat de kans erg klein is, dat persoon a (mocht hij besmet zijn) zoveel fijne vochtdeeltjes (aerosolen) achterlaat dat persoon b er zoveel van inademt dat hij gevaar loopt.

Chef-arts KNVB: veilige sport

Dat is niet onze bevinding, dat wordt gezegd door diverse mensen die weten waar ze het over hebben. Zoals Edwin Goedhart, chef-arts van de KNVB. Hij bekeek 500 voetbalwedstrijden, naar we aannemen via tv-opnames, en komt tot deze bevinding over het besmettingsrisico: “Dan blijkt dat gelukkig ontzettend mee te vallen. Het is zo klein dat we het als niet belangrijk kunnen beschouwen. Als je de al gebruikelijke maatregelen hanteert – niet komen als je ziek bent en goed afstand houden in het “kleedkamergebied of daaromheen – is het een veilige sport.”

Eredivisie hoopt op overheidssteun

Ondertussen smeden de KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie een zogeheten noodplan. Dat wordt als het af is aangeboden aan de regering. Het plan bevat ideeën over het verdelen van geld en onderlinge steun tussen alle geledingen van het voetbal, maar ook het verzoek om overheidssteun te krijgen.

Stil afscheid van o.a. Paul Verhaegh

De crisis heeft voor sommige spelers als gevolg dat ze stilletjes en vrij roemloos afscheid moeten nemen. Paul Verhaegh bijvoorbeeld. De 36-jarige verdediger kwam afgelopen seizoen uit voor FC Twente, maakte erg weinig minuten en heeft inmiddels iedereen bij de club gedag gezegd. “Normaal gesproken werk je naar je laatste wedstrijd toe, nu heb ik die gespeeld zonder dat ik me daar op dat moment van bewust was”, zegt de ex-international. “Het is voor 99 procent zeker dat ik stop.”

Back To Top