Skip to content

Om ervoor te zorgen dat alle profclubs niet definitief de deuren hoeven te sluiten is er een solidariteitsfonds opgericht. Clubs die in financiële problemen verkeren kunnen een beroep doen op geld uit dat fonds. De top vier van het afgebroken Eredivisie seizoen heeft nu besloten hoeveel zij gaan bijdragen aan de geldpot.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Ajax stort meeste geld in solidariteitsfonds

Ajax heeft 3 miljoen euro beschikbaar gesteld; PSV, Feyenoord en AZ dragen elk een half miljoen euro bij. Dus dan zit er al 4,5 miljoen euro in het fonds, maar daar blijft het niet bij. De UEFA (4,2 miljoen), de KNVB (5 miljoen), de ING (5 miljoen) en de internationals van Oranje (1 miljoen) tonen zich ook solidair. En als Ajax zich definitief plaatst voor de groepsfase van de Champions League (wat vrij zeker is), stellen de Amsterdammers meer geld beschikbaar.

Transfers komen op gang

De transfermarkt lijkt ook weer langzaam op gang te komen. Paris Saint-Germain heeft Mauro Icardi van Inter Milan overgenomen voor 50 miljoen euro. In Nederland gaat de transfermarkt op 9 juni open. De regel is dat de sluiting 12 weken later moet zijn, dus op 1 september. Probleem: aangezien de Premier League, Serie A en La Liga dit seizoen veel later eindigen, zal daar ook het transferwindow op een ander moment openen.

KNVB wil transfermarkt in twee delen

Mark Boetekees, bestuurssecretaris van de KNVB, is druk bezig met het oplossen van die scheve situatie. “We proberen onze markt te laten aansluiten op de internationale ontwikkelingen”, zegt hij. “Anders is het straks zo dat onze markt gesloten is, terwijl die in de landen om ons heen nog open is. Dat zou betekenen dat spelers na 1 september nog wel kunnen vertrekken uit Nederland, maar dat de Nederlandse clubs geen vervangers meer kunnen halen.”

Hij heeft ook al een suggestie paraat: “We gaan vragen of we de markt zouden mogen opknippen. Bijvoorbeeld door ergens een pauze in te gelasten. We zijn dan wel twaalf weken open, maar niet twaalf weken aan één stuk.”

FC Twente vangt bot bij Preud’homme

Gelukkig voor FC Twente is er geen officiële window voor het aantrekken van trainers. De Tukkers zijn op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en technisch directeur en een van de kandidaten heeft al nee gezegd: Michel Preud’homme. Hij blijft Standard Luik trouw.

Back To Top