Skip to content

Zondag om 16:45 uur speelt Ajax thuis tegen AZ. De Amsterdammers hebben 36 punten, de Alkmaarders 23. Het verschil in doelsaldo zegt veel: plus 46 voor de koploper, plus zeven voor AZ.

Ajax – AZ 12 december Eredivisie

Beide clubs hebben doordeweeks nog een Europees potje gespeeld. Ajax won ook zijn zesde Champions League speelronde op rij (4-2 tegen Sporting Portugal) en AZ won zijn groep in de Conference League. Het werd 1-0 tegen het Deense Randers, waardoor de club veertien punten haalde uit zes Europese optredens. In een zwakke poule, dat wel, maar dan kunnen we dus concluderen dat AZ dat zwakke niveau gelukkig oversteeg.

Ajax – AZ onderling

Beide clubs staan bekend om hun aanvallende intenties en nu denk je misschien dat deze clash de afgelopen seizoenen leidde tot potjes met veel goals. Dat is dus niet zo. Wel is er een balans qua resultaten: beide wonnen drie van de laatste zes confrontaties. Het totale doelsaldo van die reeks is 6-4. Gemiddeld slechts 1,6 goal per match dus. In de Johan Cruijff Arena ziet het er anders uit. Daar won Ajax vijf van de laatste zes ontmoetingen en verloor het er eentje. Het totale saldo komt uit op 18-4.

Scoren in de Arena

De Amsterdammers hebben veertien van de vorige zeventien thuiswedstrijden in de Eredivisie omgezet in winst. En het is al zeven keer op rij gelukt om geen tegengoals te krijgen in de competitie. Daar komt bovenop dat in acht van de vorige tien thuisduels de landskampioen minstens drie treffers maakte. En AZ slaagde er in de vorige drie duels met Ajax niet in om tot scoren te komen.

AZ laat uit de nodige punten liggen. De laatste zes uitduels van AZ in de Eredivisie leverden slechts vier punten op en zelfs een negatief doelsaldo van min vier. Ajax haalde negentien punten uit zijn acht eerdere thuisoptredens dit seizoen in de competitie. Alleen FC Utrecht wist een goal te maken, al was dat wel gelijk genoeg om te winnen.

Back To Top