Skip to content

Wat zijn de gevolgen op lange termijn van het coronavirus voor de voetbalwereld? Op korte termijn zijn er al zat problemen, zoals de vraag of, en hoe, de nationale competities uitgespeeld worden. Maar wat gebeurt daarna?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Geen zin meer in dit Eredivisieseizoen

Laten we beginnen met de stand van zaken in de Eredivisie. Steeds meer partijen spreken zich uit tegen het afronden van de nationale voetbalcompetitie. Zo heeft de supportersvereniging van Ajax laten weten dat zij geen zin meer hebben in de resterende wedstrijden. “Die ondersteunende diensten, zoals de politie en ambulances, die hebben het nu al druk genoeg. Willen we die dan ook nog gaan lastigvallen met voetbal in de zomermaanden?” vraagt de directeur van de vereniging zich af.

In lege stadions is de lol er gauw af

En hij staat niet alleen in die mening. Uit een enquête van Supporterscollectief Nederland blijkt dat een ruime meerderheid van de voetbalfans er geen voorstander van is dat eredivisieduels achter gesloten deuren worden gespeeld. “Voor de meeste fans hoeft het dan niet meer, in lege stadions. De lol is er wel af zo”, legt de voorzitter van de vereniging uit. “Maar wat ook speelt: sommige clubs hebben de inkomsten hard nodig en zullen blij zijn als ze kúnnen spelen, met het oog op de televisiegelden”, zo nuanceert hij de situatie.

Coronavirus gooit mogelijk ook volgend seizoen in de war

De burgemeester van Eindhoven, Jorrit Jorritsma, gaat niet toestaan dat er profvoetbal in zijn stad wordt gespeeld. Hij krijgt bijval. De burgemeester van Breda, Stef Depla, meent dat de voetbalbond beter zijn energie en denkkracht kan gaan inzetten om na te denken over het nieuwe seizoen. Want er is een kans dat ook dat seizoen door het coronavirus in de war wordt gegooid. “Het is nog maar zeer de vraag of het virus straks definitief weg is”, aldus Depla.

Normale contracten, minder transfers

Theo van Seggelen, de oud-voorzitter van de FIFPro en VVCS, schetst wat de gevolgen kunnen zijn voor de hele voetbalwereld. Clubs, tv-zenders en sponsoren zien hun omzet momenteel radicaal slinken. “Het hele voetbalmodel kon weleens radicaal op de schop gaan. Terug naar normale contracten, minder transfers”, voorziet Van Seggelen.

De site Transfermarkt schat in wat de echte geldwaarde van spelers is, dus los van wat er voor ze is betaald bij transfers. Alle profs samen zijn nu 9,2 miljard euro minder waard dan voor de coronacrisis. “Het is op dit moment lastig voor te stellen dat de stijgende lijn met steeds hogere transferprijzen ook na de crisis doorzet”, verklaart de beheerder van de site.

Back To Top