Skip to content

Lekkere bende, dat Nederlandse voetbal. In plaats van kalm, geduldig en met begrip voor de verwoestende impact van het coronavirus te gaan overleggen, is iedereen maar wat aan het roepen. Daardoor is volstrekt onhelder of dit seizoen van de Eredivisie nog uitgespeeld wordt.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Nog steeds onduidelijkheid over stoppen of uitspelen Eredivisie

Videovergadering met KNVB over corona / Eredivisie

Aanvankelijk leken dinsdag via een videovergadering met de KNVB wat problemen te zijn opgelost. Zo trok Ajax zijn eerdere verklaring terug dat de competitie per direct stopgezet moet worden. En het issue dat contracten van spelers en personeelsleden aflopen per 30 juni kon worden opgevangen door een leidraad van de FIFA. De wereldvoetbalbond publiceerde een document dat als handvat kan dienen voor het tijdelijk voortzetten van een aflopend contract.

Voetballen met kerst

Ook was er bereidheid bij de profclubs om weldra rond de kerstdagen ook te gaan voetballen. Normaliter is er dan winterstop in Nederland. Maar omdat de nieuwe plannen voorzagen in een start van het seizoen 2020-2021 per 21 augustus was het nodig om ruimte op de speelkalender te scheppen. Concreet: door ook in de kerstvakantie te voetballen.

Onzeker of clubs half mei mogen trainen

Maar het was dus niet allemaal positief nieuws dat dinsdag naar buiten kwam. Zo was het onzeker of clubs halverwege mei weer mogen trainen. Sportorganisaties moeten immers tot (minstens) 1 juni de deuren gesloten houden. Dus ook een profclub. En als spelers niet tijdig beginnen met (collectief) trainen, dan zijn ze er ook halverwege juni niet klaar voor om profduels op het hoogste niveau te spelen.

Burgemeester Eindhoven verbiedt voetbal

En toen kwam het grootste bommetje: de burgemeester van Eindhoven flapte eruit dat hij geen voetbal toelaat. En John Jorritsma besloot ook dat er voor 1 juni op geen enkele manier collectief getraind mag worden binnen de stadsgrenzen. “Wat de KNVB ook wil, het gebeurt niet. Trainingen worden met 25 man gehouden en zijn een samenscholing”, aldus de burgervader.

Hij ziet het tevens niet zitten om per 19 juni de Eredivisie te hervatten. “Ik zie door het coronavirus op dit moment om me heen meer ellende dan hoop. Voetbal moet op dit moment helemaal geen onderwerp van discussie willen zijn. Dat is niet in het belang van de KNVB.”

Gudde wil zo mogelijk competitie uitspelen

KNVB-directeur Eric Gudde baalt van de opstelling van Jorritsma. “Dat kan er ook nog wel bij.” Hij houdt voet bij stuk: “We willen de schade zoveel mogelijk beperken. Als we van het RIVM en de overheid toestemming krijgen om te trainen en te spelen en alle informatie van de UEFA en FIFA klopt, dat gaan we proberen om toch de competitie uit te spelen.”

Back To Top