Skip to content

Voetbal is een publiekssport. Er moet opwinding zijn langs het veld. Klappende en juichende mensen, gefluit, boegeroep, gebaren van afkeur, geroezemoes. Ook voor tv-kijkers is een wedstrijd zonder publiek in het stadion stukken minder aangenaam om naar te kijken. De sfeer ontbreekt. Spelers voelen dat ook en verliezen zo prompt een deel van hun motivatie.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Eredivisie: Duels zonder publiek kost clubs miljoenen

Toch lijkt het er sterk op dat de komende maanden wereldwijd voetbalwedstrijden achter gesloten deuren afgewerkt worden. Dat levert niet alleen sneue, sfeerloze plaatjes op, maar gaat de clubs ook miljoenen aan inkomsten schelen. Hoeveel precies?

Dat verschilt natuurlijk per club: pakweg Volendam kan heel wat minder man huisvesten in zijn knusse stadion als Ajax in zijn voetbaltempel. Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, heeft zijn calculator afgestoft en schat de derving in op 30 miljoen euro voor een jaar. Daarom is PSV elke dag aan het vergaderen hoe de uitgaven ook teruggeschroefd kunnen worden. De directie en spelers leveren salaris in, maar dat is slechts goed voor een zo’n 3 miljoen aan besparingen. Lang niet voldoende dus.

Per wedstrijd toch 200 – 300 man in stadion

Trouwens, dat ‘achter gesloten deuren’ valt wel mee. Op tv live voetbal kijken bij Fox zal nog steeds mogelijk zijn, dus er is sowieso een grote groep mensen nodig om die productie te realiseren. En dan zijn er nog KNVB-mensen nodig, medische staf, ballenjongens, terreinverzorgers, schoonmakers etcetera. De Telegraaf maakte een lijstje en schat in dat er per match 200 tot 300 man in een stadion present zullen zijn. Hoeveel precies, hangt af van het profiel van een duel; een topper vergt meer man dan een vrij anoniem potje.

Mediarondje LvG om boek te promoten

Louis van Gaal, ex-trainer van onder meer Ajax, AZ en Oranje, vindt het acceptabel als er met lege tribunes wordt gespeeld. Maar enkele dingen zitten hem dwars. “Ik vind het echt belachelijk dat de KNVB besloten heeft de bekerfinale niet te laten spelen”, zei hij in Op 1. “Dat is nog maar één wedstrijd. Er is tijd zat, dan zou je nog een bekerkampioen hebben. Dan heb je een sportieve winnaar en niet een aangewezen winnaar.” Hij doet een mediarondje om alweer een boek te promoten, getiteld LvG. Leestipje dus voor het geval je nog in quarantaine zit.

Back To Top