Skip to content
Weinig Eredivisie transfers verwacht deze winterstop

Dat de Nederlandse (en wereldwijde) profclubs de komende maanden of zelfs jaren minder inkomsten gaan genereren staat wel vast. Als er weer voetbalwedstrijden worden gespeeld, dan zal het in eerste instantie vermoedelijk zonder publiek zijn. Ook zullen de verdiensten uit transfers afnemen, want er is nu eenmaal minder geld beschikbaar om tegen spelers aan te smijten.
Eredivisie en corona: Profclubs moeten flink snoeien in de kosten

Eredivisie pas met publiek zodra vaccin er is

Wat de regering betreft worden er pas weer grootschalige evenementen georganiseerd zodra er een vaccin tegen het coronavirus is. Hoe lang dat duurt? Niemand die het weet, maar de meest waarschijnlijke termijn is een tot twee jaar.

Veel voetbalclubs gaan dat niet overleven

Cees Roozemond, de voorzitter van sc Heerenveen, voorziet dat menig club het niet kan overleven als er langer dan een jaar geen tickets meer verkocht worden. “Dat is ons bestaansmodel. Meer dan de helft van het budget komt uit seizoenskaarten, sponsordeals met skyboxen, enzovoort”, zegt hij.

Ook RKC Waalwijk luidt de noodklok. Directeur Frank van Mosselveld hoopt dat er toch op een of andere wijze een manier wordt gevonden om publiek toe te laten. “De overheid zal zich bewust zijn van de belangen van aanwezigheid van publiek bij voetbalwedstrijden.”

Voetbalsector moet met een plan komen

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff waarschuwt de voetbalsector dat het niet moet zitten wachten tot er een enorme zak geld op tafel wordt gezet. De Eredivisie, clubs, spelersvakbonden, zaakwaarnemers, sponsoren en wie er nog meer belang heeft bij voetbal zal zelf een plan moeten ontwikkelen. “Het is heel druk aan het politieke loket. Als je alleen maar aangeeft dat je 400 miljoen schade leidt zonder een fatsoenlijk plan neer te leggen, dan sta je achteraan in de rij”, schrijft hij op Facebook.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Geen sale bij Ajax op uitgaande transfers

Vanuit Ajax stijgt weer een heel ander geluid op. Directeur Edwin van der Sar houdt wat uitgaande transfers betreft zijn poot stijf en gaat echt geen kortingen uitdelen. “We hebben vorig jaar mondeling met ze afgesproken dat ze nog een jaar blijven en dat we dan kijken hoe we elkaar kunnen helpen bij het maken van een volgende stap”, legt hij uit aan Reuters. “Spelers worden niet met vijftig procent korting verkocht, dat kunnen clubs wel vergeten.”

Wanneer zijn er weer voetbalwedstrijden?

En wanneer kunnen we de bal dan weer zien rollen? Sowieso zijn er voor 1 september 2020 geen competitieve duels. Wel probeert de KNVB in augustus oefenwedstrijden op de agenda te zetten. Zonder publiek, maar dan hopelijk wel op tv.

Back To Top